Mas Roger, cap a un espai de recerca a l’aire lliure
La consolidació d’aquest conjunt, ubicat a Cabacés, està finalitzant i ja es comença a treballar en projectes, com el de Vitec, amb una finca experimental de viticultura sostenible
Mas Roger, al terme municipal de Cabacés (Priorat), encara una nova etapa. L’antiga masia, amb orígens al segle XV, però ampliada i remodelada a principis del segle passat de la mà de la família reusenca Vidal Llecha, està pràcticament consolidada. De mentre, als seus voltants ja es prepara el terreny per convertir-se en tot un centre d’investigació i formació a l’aire lliure i espai divulgatiu. Vitec, el Centre Tecnològic del Vi, ja ha començat a fer els primers passos cap al que serà una finca experimental de viticultura sostenible. Serà la primera dins d’un parc natural, en aquest cas, la Serra de Montsant. «Una oportunitat única», valora el director general de Vitec, Sergi de Lamo.
Altres entitats del territori, com Safranòria, també podrien acabar entrant a la finca de Mas Roger per tal de desenvolupar diversos projectes. I és que, tal com explica l’alcalde de Cabacés, Jaume Pujals, l’objectiu de la recuperació del mas va molt més enllà d’una rehabilitació arquitectònica. De fet, les obres són tan sols el punt de partida, tot posant l’accent en les múltiples possibilitats que tenen les prop de 100 hectàrees de la finca per a investigació i formació.
Per ara, se segueix treballant en la consolidació del mas, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Unes obres que podrien estar enllestides en poques setmanes. L’actuació es du a terme en un 80% del conjunt, que correspon a la part que va adquirir Generalitat al 2007, mentre que el 20% restant és de particular.
Després d’anys d’espoli, es va apostar per recuperar el conjunt. Aquest estiu, es van encetar els treballs de consolidació amb un pressupost de més de 155.000 euros finançat a tres bandes: la Generalitat, a través de l’OSIC; la Diputació de Tarragona; i l’Ajuntament de Cabacés. Quant a la rehabilitació de les façanes, es comptarà amb una subvenció d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Paral·lelament, s’ha treballat en la cessió d’ús del mas a favor de l’Ajuntament de Cabacés que, recentment, s’ha resolt favorablement. El consistori ho va sol·licitar a la Generalitat a principis de febrer d’aquest 2022 amb l’objectiu del seu «aprofitament agrícola, d’esbarjo/turístic, investigació, formació, conservació i divulgació dels valors naturals, històrics, arquitectònics i etnogràfics», es descriu a la resolució emesa pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Després d’un informe favorable, es va engegar l’expedient per atorgar la cessió d’ús i la resolució es feia pública a mitjà mes d’octubre. D’altra banda, i d’acord amb la URV, «ja tenim el pla d’usos», afegeix també l’alcalde de Cabacés. Així que el projecte està ja encarrilat per començar la nova etapa de Mas Roger.
Qui està ja preparant el terreny és Vitec. Tal com explica el director general, Sergi de Lamo, el plantejament és crear una finca experimental sostenible, «amb la mínima presència de tractors, reducció de fitosanitaris, estudiar la interacció de la biodiversitat i intentar fomentar les que són positives», enumera De Lamo, que afegeix: «Es tracta de posar en valor el que tenim».
El que s’està fent aquest darrer trimestre de l'any és desbrossar els terrenys per tal de poder iniciar les plantacions de ceps a principis de 2023 en aquesta primera fase, que s’actuarà en unes cinc hectàrees. «La finca dóna molt de joc. Disposem de diferents alçades i orientacions, el que ens permetrà realitzar diferents assajos i estudiar, per exemple, com mitigar els efectes del canvi climàtic», descriu.
El projecte contempla diferents línies d’acció. Una d’elles és un camp de selecció clonal a partir de vinyes centenàries del Priorat, per tal d’avaluar-les. Són exemplars que han mostrat adaptació a sequeres, tolerància a plagues i bona qualitat productiva i, amb aquests clons, es vol fomentar la plantació de material originari de la comarca, reduint la pèrdua de biodiversitat autòctona. Una altra línia seria implantar un camp amb varietats prefil·loxèriques, un altre amb varietats foranes adaptades a condicions climàtiques extremes i també experimentar amb la reducció de fitosanitaris i fungicides. També hi haurà finques per estudiar el comportament segons orientació i alçada amb varietats pròpies de la comarca. A més, s’estudiarà la biodiversitat funcional.
La finca experimental serà gestionada per Vitec, però l’activitat s’emmarca en l’acord de col·laboració per la creació de l’Aliança 4VI entre l’Institut de Recerca i Tecnologia d’Agroalimentàries, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, la URV i Vitec.
Mas Roger està documentat des del segle XV, tot i que l’aspecte actual és de principis del segle XX, quan la família reusenca Vidal Llecha la va ampliar i remodelar, amb estil modernista i noucentista. Als elements constructius i decoratius de valor s’hi sumen els testimonis de les activitats de la comarca, amb molí d’oli o celler. El mas és també un pou de cultura i història, reflex dels antics propietaris del mas: els Vidal Llecha. Van ser Josep i Pilar els que van transmetre aquesta passió als seus fills: Miquel (farmacèutic) i Josep (advocat). Quan la Generalitat va adquirir el 80% del conjunt al 2007, es va localitzar una biblioteca amb més de 5.000 exemplars, així com 2.014 rotlles de pianola.