Les famílies de la ICASS de Reus demanen informació de la futura rehabilitació

Unides en una plataforma fiscalitzen l’avenç de les obres i sol·liciten reunions amb l’adminstració local i la Generalitat

La plataforma que fiscalitza la futura rehabilitació de la residència de gent gran ICASS de Reus –formada per familiars d’usuaris i aquests mateixos, antics treballadors i persones solidaritzades amb la causa– es reactiva amb la sol·licitud de reunions amb l’administració local i, més endavant, amb la Generalitat, per tal de sol·licitar ser informats tothora. També han iniciat una recollida de signatures per una «reobertura 100% pública». «En fer el trasllat dels últims vuit residents el passat mes de juliol, des del Departament de Drets Socials de la Generalitat ens van assegurar que reobririen amb les mateixes condicions en què la residència va tancar i nosaltres, llavors, vam dir que controlaríem tots els passos que s’haguessin de dur a terme», recorden al Diari familiars portaveus dels residents.

De moment, tenen recollides gairebé 300 signatures de ciutadania diversa sensibilitzada amb el tema i la plataforma, a més, no descarta informar-se i deixar-se guiar per les regidories municipals corresponents per tal de presentar tots els suports a l’Ajuntament de Reus «amb totes les garanties». «Vam reiniciar l’activitat com a plataforma aquest mes de novembre i el primer que vam demanar va ser reunir-nos amb la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez, amb qui encara no ens hem vist, ni tan sols se’ns ha contestat la petició. També demanarem informació a la Generalitat», diuen els familiars. Una altra de les peticions seria «poder disposar o saber d’un espai municipal per poder reunir-nos els membres de la plataforma».

A tall de recordatori, i pel que fa al tema de les signatures, familiars i residents ja van presentar a l’Ajuntament de Reus el passat maig tot un seguit de signatures (fins a 11.263, un 10% de la ciutadania) per evitar el tancament i dur les obres amb ells dins, però sense èxit. De fet, l’administració local va emparar-se en el fet que no era organisme competent en el cas, que ho era la Generalitat.

Com remarca ara l’agrupació, la seva intenció és fer seguiment de l’evolució de la futura rehabilitació i «si convé prendrem les mesures necessàries perquè els acords als quals vam arribar no caiguin en l’oblit i que tot s’efectuï en els terminis establerts». «Volem saber pas per pas com continua tot, veure projectes, conèixer els procediments que se segueixen... Volem ser partícips del canvi que pugui haver-hi a la residència», insisteixen.

Un any i mig, a tot estirar

El ple del divendres passat va acollir un punt de l’ordre del dia relatiu a l’augment de places públiques del servei de centre de dia per a gent gran de caràcter temporal o permanent al Centre de dia Horts de Miró, i regidors de l’oposició, com ara Arnau Martí (CUP) o Julio Pardo (Vox), van esmentar que Reus segueix enfrontant-se a una «pèrdua de places públiques» i van recordar les perdudes pel tancament de la residència ICASS, on va apuntar el regidor cupaire, se n’haurien perdut més de 100. Sobre el tema, la regidora Martínez va dir: «En un any i mig, a tot estirar, tornarem a tenir la ICASS a ple rendiment».