La Zona de Baixes Emissions de Reus preveu augmentar les vendes del petit comerç i de proximitat
L’estudi sobre l’impacte de les restriccions al trànsit preveu una disminució de la mobilitat per compres al centre durant uns mesos i que, després, es repliqui l’efecte Llovera-Monterols
L’impacte del desplegament de la Zona de Baixes Emissions sobre el sector comercial podria comportar una «disminució de la mobilitat per compres al centre de la ciutat durant els primers mesos», tot i que es confia que es repliqui l’efecte Llovera-Monterols com a «mostra que aquestes actuacions comporten un increment d’establiments a les zones de vianants, acompanyat d’un increment de les vendes» i beneficiï «el petit comerç i el de proximitat».
La implantació exigirà «alternatives de transport sostenibles o estacionaments fora de la ZBE» per mantenir o augmentar la clientela. I la renovació de furgonetes de repartiment que resultarà necessària a llarg termini –la ZBE no estarà a ple rendiment fins al 2028– implicarà «uns costos per al teixit empresarial i autònom que opera a les àrees comercials de Reus estimat en prop de 23,07 milions».
Així ho recull el projecte de la Zona de Baixes Emissions de Reus, amb data del 5 de desembre, que l’Ajuntament ha posat a exposició pública coincidint amb l’aprovació inicial de l’ordenança que regularà la ZBE. La documentació fa una previsió de la repercussió de la nova mobilitat que començarà a funcionar a partir del 2025 en fase de proves i encara sense multes. I determina que el sector comercial haurà de sol·licitar als proveïdors i distribuïdors «noves formes de repartiment de les mercaderies» amb apostes com la paqueteria verda.
El mateix estudi també aborda les conseqüències de la ZBE sobre el transport col·lectiu, i precisa que s’espera un creixement de la demanda ja que «les necessitats de mobilitat seran transvasades». La circulació de turismes pujarà fora de la zona restringida i «augmentarà la congestió i els temps de viatge als viaris d’eixample i perifèria com l’avinguda de Marià Fortuny, en benefici d’una millora de la qualitat de vida al centre de la ciutat».
La sinistralitat al trànsit es reduirà un 5% lligada a la ZBE. Pel que fa al mercat automobilístic, s’espera un impuls als vehicles híbrids i elèctrics i «una reducció de l’edat del parc mòbil», que ara «es troba en 12,5 anys segons la DGT». Al seu torn, el mercat de segona mà «podria revalorar-se per a aquells vehicles que comptessin amb algun distintiu mediambiental».
La ZBE també tindrà efectes en el sector immobiliari: «Els habitatges ubicats a l’interior de la Zona de Baixes Emissions poden experimentar una revaloració dels seus preus de mercat», detalla el projecte. Això és perquè «factors com la millora de la qualitat de vida dels entorns urbans, fruit de la reducció de les emissions de gasos i soroll als habitatges de la ZBE, propicien un increment dels preus que oscil·la entre el 5 i el 15%».
També guanyaran valor els habitatges que es trobin pròxims a les fronteres. Els dels grans eixos podrien caure «pel trànsit i el soroll en certs moments del dia i zones localitzades, com ara l’avinguda de l’Onze de Setembre, el Passeig Sunyer o l’avinguda de Sant Bernat Calbó».
Per acabar, el sector logístic es veurà obligat a adaptar-se a vehicles «més eficients i menys contaminants», també perquè els clients –principalment comerços– requeriran que els subministraments no es vegin afectats.