La reforma del Centre Catòlic de Reus per transformar-lo en el nou Centre d’Arts Escèniques
El projecte guanyador del concurs públic preveu obrir un atri al centre de l’immoble
El projecte de reforma de l’edifici del Centre Catòlic de Reus guanyador del concurs públic convocat per l’ajuntament preveu mantenir els elements patrimonials més destacats de l’immoble i alhora dotar-lo de la versatilitat necessària per tal que pugui acollir el Bràvium Teatre i altres entitats relacionades amb les arts escèniques. La proposta escollida l’ha elaborada una Unió Temporal d’Empreses formada pels estudis arquitectònics Soffito, NUA i Sandra Álvarez. Un dels elements destacats és l’obertura d’un atri que permetrà que totes les plantes tinguin llum natural i facilitarà l’organització dels espais. En els propers mesos es redactarà el projecte bàsic i executiu, pressupostat en 200.000 euros.
Un cop s’enllesteixi aquest projecte executiu es coneixerà el detall de les intervencions que s’han de fer i que inclouran la reparació d’algunes patologies que té l’edifici. Serà llavors quan se sabrà també el pressupost final de la reforma i el temps d’execució. L’immoble és propietat de l’Arquebisbat de Tarragona, que va arribar a un pacte l’octubre passat amb l’Ajuntament de Reus per tal que el consistori en tingui cedit l’ús per 50 anys. El cost de les obres l’assumirà l’ajuntament.
El Centre Catòlic ha estat els darrers 70 anys la seu del Bràvium Teatre però quan estiguin enllestits els treballs l’espai també acollirà altres entitats de la ciutat així com companyies d’arts escèniques, tant professionals com amateurs, segons ha apuntat el regidor de Cultura, Daniel Recasens. La voluntat doncs, és que sigui el nou Centre d’Arts Escèniques. Així mateix, l’Arquebisbat de Tarragona tindrà oficines a la segona planta.
Sandra Álvarez i Rubén Heras, en representació de la UTE que ha elaborat la proposta arquitectònica, han explicat els trets principals de la intervenció. Així, a la plaça Evarist Fàbregas es col·locarà una coberta lleugera que indicarà l’accés al nou centre cultural. A dins, «un vestíbul ampli amb pendent constant» permetrà utilitzar l’espai com a lloc de relació, on s’hi podran fer exposicions temporals i actes de petit format, ha destacat Álvarez. Des d’allà també es veurà el «forat vertical» que englobarà tot l’edifici i també hi haurà un bar.
A la primera planta hi haurà dependències per al desenvolupament artístic, amb sales polivalents, d’assaig i camerinos, a més d’una biblioteca. La segona planta està reservada per a l’ús administratiu, amb despatxos, oficines, una sala tècnica i espais de l’arquebisbat. En aquesta planta també s’habilitarà una de les dues terrasses del centre. L’altra serà al pis superior, un lloc que estarà protegit del sol amb un tendal i que segons els arquitectes té moltes possibilitats, més enllà de bones vistes de la ciutat. A més també es farà una intervenció al soterrani.
Pel què fa a la sala del teatre, que manté l’accés des de la planta baixa, Heras ha definit la proposta com a «prudent i respectuosa». «Es vol conservar al màxim la ferradura, restaurar els elements característics i la intervenció que es notarà més és al sostre, on volem retirar el fals sostre actual perquè es vegin les voltes de maó», ha especificat. A la vegada s’instal·larà un sistema de climatització i elements tècnics, a més de renovar les butaques i ampliar una mica la boca de l’escenari.