La nova Facultat de Medicina de la URV, encallada en la cerca de finançament

És la pedra angular del futur parc sanitari de Reus. A principis del 2023 es va fer l’estudi previ i, des de llavors, Universitat i Ajuntament busquen fons

El trasllat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV a un edifici nou al Campus Bellissens haurà de seguir esperant. «S’han de buscar els fons i es treballa braç a braç amb l’Ajuntament per aconseguir-ho», apunta la Universitat.

El febrer del 2023, l’Ajuntament de Reus va lliurar a la URV uns ambiciosos estudis previs per construir les instal·lacions: 35.000 metres quadrats dividits en quatre mòduls, encaixats entre Economia i Arquitectura, amb un cost previst d’entre 60 i 80 milions d’euros.

La URV va avisar llavors que encara no hi havia el finançament. Ara, tot plegat està en aquest punt. El govern reusenc confirma que el suport a la nova facultat és vigent. Però la mudança ja fa 20 anys que està pendent i no té calendari. Tirar-la endavant suposaria convertir Bellissens en un parc sanitari, amb l’Hospital Sant Joan de Reus i el Parc Científic de la URV-Bellissens (abans Centre Tecnològic de Nutrició i Salut).

L’edifici on actualment es forma l’alumnat, al cèntric carrer Sant Llorenç, és el segon més antic de la URV. Medicina és el grau amb la nota de tall més alta i és també el més sol·licitat. Al voltant de 125 metges surten cada any de les aules de Reus.

Durant la inauguració d’aquest curs 2024-25, el rector, Josep Pallarès, va demanar a la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, col·laboració per desencallar el projecte de la Facultat de Medicina: «No podem renunciar al trasllat. Després d’Educació i Psicologia, Medicina és la que ens falta. És un anunci agosarat? Sí. Se sorprèn la consellera? No, perquè ja li vaig dir. Li vaig portar l’estudi de l’Ajuntament i ella se’l va fer seu».

«Som conscients de l’envergadura de l’obra i que no parlem de demà sinó a llarg termini. Però, si volem que arribin inversions com aquesta, no podem esperar només a la sort. Cal treballar en molts aspectes: buscar complicitats, perquè sols no podem, i alinear agendes entre administracions», va afegir.

Pallarès va celebrar que «fruit de la insistència», a Bellissens ja s’espera aquest «hub de salut». «Com a mínim, hem de tenir un projecte bàsic a partir del qual anar evolucionant i, a mesura que tinguem fons, fer per fases», va concloure.

L’alumnat veu pros i contres en la ubicació actual i la futura. «Està bé estar al centre, sobretot per viure-hi. Però també és cert que, a vegades, no hi ha lloc al CRAI i arribarà un dia que això quedarà petit», apunten Alba Astruc i Alba Bofill, estudiants de MIR. Per a Inés, Laura i Lucia, alumnes de primer de Medicina, a Sant Llorenç «li falta una cafeteria».

«Aquí estem bé però un edifici nou segurament tindria millors instal·lacions i hi hauria més gent que podria optar als estudis», opinen Clara i Katya, igualment de primer.

Temas: