La Cartoixa d’Escaladei incorpora tecnologia immersiva a través del projecte ‘Els ulls de la història’
La consellera de Cultura inaugura la nova museografia, després d’anys de recerca i d’actuacions arqueològiques
La Cartoixa d’Escaladei (Priorat) ha incorporat noves tecnologies i recursos interpretatius, de la mà del projecte ‘Els ulls de la història’. «Després d’anys d’intervencions arqueològiques, restauració i rehabilitació, així com de molta recerca, tocava posar al dia el monument pel que fa a la interpretació», ha dit la consellera de Cultura, Sònia Hérnandez, en l’acte d’inauguració. La nova museografia busca posar en valor l’experiència del visitant, a través de nous recursos immersius com la realitat virtual, per tal de «no només veure el patrimoni, sinó també viure’l i formar-ne part», ha dit. El centre romànic de la Vall de Boí, el monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Miravet seran els següents equipaments en afegir-s’hi.
Després d’estrenar-se el passat juliol al nou Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de La Roca dels Moros de Cogul (Garrigues), el projecte ‘Els ulls de la història. Una mirada immersiva al patrimoni català’ s’ha inaugurat aquest divendres a la Cartoixa d’Escaladei (Priorat). Es tracta d’una proposta que busca apropar el patrimoni de Catalunya a la ciutadania de manera vivencial, a través de nous relats i de la tecnologia immersiva.
«És una invitació a recuperar històries i personatges amagats, així com una enorme oportunitat per posar la tecnologia més actual al servei del coneixement i al servei de la difusió i de l’emoció de reviure aquestes històries en primera persona», ha detallat la cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Carme Bergés.
Nova museografia
Pel que fa a les actuacions fetes a la Cartoixa d’Escaladei, Bergés els ha desgranat en tres nivells de lectura. La primera fa referència a l’actualització de les senyalitzacions, on s’han incorporat nous recursos gràfics que reprodueixen en imatges 3D «espais ara perduts o despullats de la seva decoració i dels objectes que els vestien originalment». Unes representacions que s’acompanyen de textos que descriuen el moment constructiu i els usos que tenia.
El segon nivell de lectura, «més profund i ric en recursos visuals i sonors» és la guia multimèdia. «Una narradora ens guia pels diversos espais i ens convida a revisitar-los a través de vistes 3D, àudios, transcripcions i una intèrpret en llengua de signes». A més, integra veus dels diferents personatges que van habitar la Cartoixa i amb aquests diàlegs ficticis els visitants poden conèixer com era la vida quotidiana dels monjos cartoixans.
El tercer nivell se centra en les experiències més immersives, on trobem la instal·lació audiovisual ‘El silenci etern’, ubicada a la sala del capítol dels pares, és a dir, l’espai on es reunien els monjos per deliberar sobre els fets de la comunitat. Aquest espai incorpora ara «un tríptic immersiu, amb un caràcter altament poètic, que evoca la quotidianitat dels monjos cartoixans, on el silenci i els sons de la natura esdevenen veritables protagonistes de la vida espiritual».
Realitat virtual
Finalment, l’experiència de realitat virtual és una de les joies de la corona, ja que transporta al visitant a la Cartoixa del segle XVII, a través de la veu i l’experiència vital de l’artífex de la decoració de l’església Joaquim Juncosa, segons han detallat des del Departament de Cultura. Aquest pintor cartoixà no formava part de l’estament més alt dins la Cartoixa, sinó que era un membre dels germans llecs, els encarregats de les tasques més manuals i administratives de l’ordre. La tria del personatge no ha estat arbitrària, sinó que enllaça amb la voluntat de rescatar històries quotidianes que ajuden el públic a connectar amb el passat.
«Posem al servei del relat que volem explicar, les virtuts del metavers per recrear uns espais i així poder comprendre millor i de manera experiencial el dia a dia de la cartoixa i la seva organització», ha celebrat Bergés.
A totes aquestes actuacions també s’hi suma una experiència didàctica adreçat als alumnes de secundària per tal que «experimentin el patrimoni cultural a l’aula, de manera vivencial, mitjançant la potencialitat que ofereixen aquestes noves tecnologies immersives».
‘Els ulls de la història’
A banda del nou Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de La Roca dels Moros de Cogul (Garrigues) i de la Cartoixa d’Escaladei (Priorat), el projecte ‘Els ulls de la història’ preveu incorporar tres monuments més el 2025. Es tracta del centre del romànic de la Vall de Boí, del monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Miravet.
Actuacions a la cartoixa
La Cartoixa d’Escaladei, que enguany compleix 830 anys des de la seva fundació el 1194, és l’únic monestir cartoixà a Catalunya que es troba accessible al públic. Durant els últims anys, s’han portat a terme diverses actuacions de restauració i rehabilitació al monument. El 2007, el Departament de Cultura va redactar el pla director. La Fundació la Caixa, ha realitzat des de llavors diverses intervencions que han aconseguit adequar-la per als visitants i recuperar diverses estructures. Van rehabilitar la zona cenobítica i reconstruir el claustre menor, així com el capítol dels llecs, la sala capitular i el refetor. A més, es va recuperar l’hort i el mirador de la cel·la C, l’església, i finalment, es va renovar i museïtzar el claustre major.