La Cambra de Comerç de Reus alerta dels riscos d’un canvi d’ubicació de l’estació intermodal
El president de la Cambra demana el suport públic als ajuntaments del Grup Impulsor per mantenir l’emplaçament a Vila-Seca i assegurar el futur de l’Àrea Metropolitana de Tarragona

La Cambra de Comerç de Reus ha demanat als principals ajuntaments del Grup Impulsor del projecte de l’estació intermodal del Camp de Tarragona –Reus, Tarragona, Salou, Cambrils i Vila-seca– que expressin públicament el seu suport a la ubicació d’aquesta infraestructura al terme municipal de Vila-seca.
El president de la Cambra, Mario Basora, ha adreçat una carta als alcaldes d’aquests municipis, així com a la Diputació de Tarragona, per advertir dels riscos que suposaria replantejar el projecte quan ja es troba en «fases avançades de planificació».
La petició arriba després que l’Ajuntament de Tarragona hagi manifestat la voluntat de reubicar l’estació a l’entorn de l’Horta Gran, tal com va avançar el Diari aquest dijous, que va provocar la decisió de l’Ajuntament de Vila-seca d’abandonar els grups de treball de la futura Àrea Metropolitana de Tarragona. Segons l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, cal evitar “cometre el mateix error que amb l’estació del tren d’alta velocitat, ubicada en un entorn despoblat i lluny del nucli urbà”.
Davant d’aquest escenari, Basora exposa diversos arguments tècnics i socioeconòmics per defensar que es mantingui el plantejament original:
Entre els principals riscos, la Cambra adverteix que reobrir fases del projecte ja consolidades, com ara l’estudi d’impacte ambiental, implicaria «anys de demora» i podria comprometre el finançament europeu o públic previst, així com desincentivar «l’interès d’inversors privats vinculats al desenvolupament de l’entorn logístic».
D’altra banda, Basora subratlla que el canvi d’emplaçament, en un projecte amb un marge pressupostari molt ajustat, pot implicar sobrecostos greus que afectin la viabilitat global de la infraestructura.
«L’emplaçament a Vila-seca respon a criteris tècnics, ambientals, de mobilitat i d’equilibri territorial», defensa la Cambra, que recorda que la intermodalitat de l’estació –connectada amb les xarxes ferroviàries, viàries principals i l’aeroport de Reus– és un dels grans actius del projecte. Qualsevol modificació en aquesta ubicació, situada en el punt d’encreuament de dues línies ferroviàries existents, «suposaria una reducció objectiva de la intermodalitat», afegeixen.
En el comunicat també s’alerta de la «pèrdua de coherència» amb la planificació territorial i del deteriorament de la confiança institucional, especialment en un projecte que havia estat fruit d’un «ampli consens territorial».
Finalment, Basora adverteix que un canvi d’ubicació podria tenir efectes negatius sobre les empreses, ja que moltes han començat a planificar estratègies en funció del traçat acordat. Per això, reclama «estabilitat, coherència i visió compartida» per consolidar aquesta infraestructura com a motor de desenvolupament per al Camp de Tarragona.
Consulta el comunciat de la Cambra del Comerç de Reus