La bicicleta pública Ganxeta de Reus s’expandirà cap als barris amb més estacions el 2025

Les urbanitzacions Blancafort i Mas Carpa demanen el servei: «Ja que tenim nous carrils, és un bon complement». L’Ajuntament també estudia Horts de Miró, Països Catalans o Immaculada

La bicicleta pública compartida de Reus, la Ganxeta, ja està a punt d’assolir el seu primer any rodant. El sistema va entrar en funcionament el 29 de gener amb 250 bicis repartides en 21 estacions i, ara, inicia una nova fase d’expansió: durant el 2025, el desplegament de la xarxa continuarà endavant per «cobrir àrees de la ciutat que encara no disposen del servei» i s’habilitaran «entre quatre i cinc noves estacions», tal com especifica l’Ajuntament.

El pla d’inversions de les empreses municipals reserva 300.000 euros per al desenvolupament d’aquest mitjà de transport.

Aquest estiu ja va ampliar-se la capacitat de les estacions de Sant Francesc i de la Renfe. I ja se n’ha projectat una de nova al carrer del Roser. De cara al 2025, se n’obrirà encara una altra a l’AgroReus, concretament al carrer de Recasens i Mercadé, i «s’estan estudiant les zones d’Horts de Miró i el barri Immaculada». El regidor Daniel Marcos, president de Reus Mobilitat i Serveis, va explicar en la presentació del pla d’inversions que la idea és créixer.

«Des del primer minut teníem peticions de veïns que demanaven que s’ampliés la xarxa a diferents indrets del municipi», va dir Marcos. «Estem mirant els punts concrets, explorant el nord de Reus, barris molt densos com Horts de Miró, la zona de Països Catalans que ara queda una mica desconnectada, barris com Immaculada o zones com Blancafort o Mas Carpa que també demanen aquest tipus d’estacions. Estem acabant de fer el dibuix i anirem desplegant aquesta segona fase amb l’objectiu que tota la ciutadania tingui a l’abast la Ganxeta per poder moure’s per la ciutat de forma sana i sostenible», va precisar.

«Ja que tenim el nou carril bici i que no comptem amb bus regular sinó a demanda, la Ganxeta és un bon complement que voldríem tenir», exposa la presidenta de l’Associació de Veïns de Mas Carpa, Anabel Cuevas. En la mateixa línia parla la presidenta de l’Associació de Veïns de Blancafort, Elena Mestres: «S’ha fet una inversió per millorar la mobilitat i l’accessibilitat de Blancafort i Aigüesverds i seria genial tenir la Ganxeta. Hi ha espai i, si s’hi instal·lés una estació, l’aprofitaríem nosaltres i altres usuaris». «Si ens posen la bici, ens sembla bé», apunta Esperanza Torrijos, presidenta de l’associació veïnal d’Immaculada.

Usuaris joves i 8 minuts de viatge

Amb les últimes dades fetes públiques pel consistori, el perfil de l’usuari de la Ganxeta és el d’una persona d’entre 14 i 30 anys –ahir, l’Ajuntament va fer una ruta per a gent gran– que agafa la bici per fer trajectes d’uns 8,5 minuts. A l’estiu, el sistema ja va superar de llarg la barrera dels 5.000 usuaris i 50.000 viatges.

Les estacions amb més èxit són Les Oques, Renfe, Parc Sant Jordi, Jardins de Reus, Llibertat, Biblioteca Xavier Amorós i Raval de Santa Anna. A partir de l’1 de gener, entrarà en vigor la tarifa unificada i superreduïda d’aparcament, bus i Ganxeta Aparca i mou-te, per 50 euros.

Temas: