L’Arxiu Municipal de Reus rep un fons amb documentació empresarial i cartes de la guerra civil

El nou ingrés es tracta de material de Josep Huguet Llobet i el seu fill, Eduard Huguet Ferrer

L’Arxiu Municipal de Reus ha ingressat aquest dilluns 29 d’abril al matí la documentació de caire empresarial de Josep Huguet Llobet (1881- 1960) i lligalls de cartes de la guerra civil del seu fill, Eduard Huguet Ferrer (1919-1983). Tot plegat, s'ha cedit formalment a l’equipament per part d’Eduard i Pilar Huguet Pujol, fills del segon, d’Huguet Ferrer. En presència de la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, i la directora de l’Arxiu Municipal de Reus, Elisenda Cristià, els germans han signat, doncs, el contracte de donació.

A propòsit d’aquest ingrés, la regidora Flores ha apuntat «que fons com aquest enriqueixen el que ja tenim a l’Arxiu Municipal, on s’allotja documentació que ens explica què representa Reus en diferents moments de la història, ens fa fer memòria de com va ser». En el vessant comercial, com és el cas de part del fons ingressat, «ens aporta encara més diversitat als fons que tenim de temàtica empresarial, gest que agraïm, ja que abans tota transacció quedava testimoniada i avui gairebé tot és digital; i, pel que fa a les cartes de la guerra, se sumen a les vivències que podem conèixer de les persones que la van viure». En aquest cas, de qui va ser soldat reusenc.

Comprendre el comerç d’abans

Cristià ha detallat –en el cas del material empresarial d’Huguet Llobet, l’avi dels germans– que «va tractar-se d’un agent comercial que va comercialitzar vins, conserves i fruits secs, entre altres productes, i la documentació (factures, llibres de comptabilitat i correspondència) abasta un període que va del 1921 fins al 1961». Tot plegat, «ens aporta informació que ens ajuda a comprendre el comerç del moment a Reus».

El tram temporal, de fet, exposa els inicis empresarials de Josep Huguet Llobet, «qui va formar part de la societat Clariana, Huguet i Riba fins a l’any 1929, i com després va posar-se a treballar pel seu compte, al raval de Santa Anna, tot arribant a tenir una gran activitat comercial en l'àmbit internacional». Les cases comercials amb les quals va comercialitzar van ser de l’Estat, però també d’arreu d’Europa.

D’altra banda, i pel que fa als lligalls de cartes de la guerra civil d’Huguet Ferrer, la directora de l’Arxiu Municipal ha aportat que aquests es podrien dividir en dues tipologies: «D’un costat hi ha les cartes pròpiament i, d’un altre, uns dibuixos i esbossos, ja que Huguet Ferrer era aficionat al dibuix». A banda de tot l’exposat, Cristià ha manifestat que amb el material, «també hi ha inclòs un treball de recerca de segon de batxillerat de la filla de Pilar Huguet Pujol».

De fet, tot aprofitant l’avinentesa, tant la regidora Flores com Cristià han assenyalat que l’ingrés d’aquest fons, com de tants altres, «és material aprofitable per a tota persona o estudiant que vulgui fer recerca». Després dels corresponents tractaments, ha dit Cristià, «la documentació en paper es podrà consultar públicament, ja que la digitalitzarem».

En paraules de Pilar i Eduard Huguet Pujol, «aquesta donació pot continuar. Nosaltres, si trobem res més que sigui interessant ho farem saber».

Temas: