L’Any Fortuny s’inaugura a Reus amb un espectacle en homenatge al pintor i la seva ciutat natal

L’obra del compositor cubà Alfredo Panebianco, ‘Concert de Reus’, s’ha fet al Teatre Fortuny amb la intervenció de Camerata XXI i l’actriu reusenca Aida Folch

L’Any Fortuny, que commemora el 150è aniversari de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny, ha arrencat a Reus oficialment aquest dijous 21 de novembre a la tarda, amb l’espectacle ‘Concert de Reus’ al Teatre Fortuny. L’obra del compositor cubà Alfredo Panebianco s’ha dut a terme en format tastet al principi de l’acte i, un cop fets els parlaments de les autoritats polítiques, així com del comissari de l’Any Fortuny, Francesc Quílez, s’han dut a terme al complet.

Foto: Marc Bosch

En el marc dels parlaments, però, el primer en parlar ha estat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, qui després ha anat donant pas a les diferents autoritats de la vetllada. En paraules seves, doncs, el regidor Recasens, com també apuntaria més tard l’alcaldessa Guaita, han destacat les bondats de la col·laboració publicoprivada, la qual permet dur a terme anys commemoratius com el que ara ens ocupa.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha destacat «la petjada artística de Fortuny, que va ser internacional» i ha convidat els assistents que gaudeixin «del seu descobriment, per a nosaltres és un gran conegut, alhora que un gran desconegut, perquè sempre ens faltarà saber moltes coses».

Tot seguit, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemi Llauradó, ha pres la paraula i ha esmentat Reus com a bressol d’una pila de genis reusencs, entre els quals hi ha Fortuny. «Tots ells, ens han servit per projectar-nos com a ciutat i volem contribuir en recordar-lo, i perquè més gent l’aprofundeixi». A l’artista, ha recordat també, el van enviar a la Guerra del Marroc i «va quedar fascinat; això es va notar en les seves obres, les quals demostraven que el seu traç era minuciós alhora que lliure».

Foto: Marc Bosch

Per la seva banda, ha arribat el torn de Quílez: «La mort mai hauria de ser motiu de celebració, però la prolífica trajectòria del pintor es mereix que la fem valer». «Els seus treballs tenen tot un camp de recorregut i arriben fins a l’actualitat sense passar de moda. Aquest Any Fortuny ens ha de permetre obrir noves vies d’interpretació», ha aportat i, finalment, ha desitjat: «Esperem que aquest sigui un any ple d’emocions estètiques».

Sònia Hernàndez, consellera de Cultura de la Generalitat, ha fet èmfasi, al seu torn, i entre altres qüestions, en les pintures de l’artista reusenc: «Han alimentat l’imaginari de moltes generacions, l’Any Fortuny és una excel·lent oportunitat per arribar encara a més gent».

Fusió de música i interpretació

L’homenatge al pintor, doncs, ha pres forma musical quan ha estat el torn del ‘Concert de Reus’, concebut per a dues guitarres i orquestra de cordes. Panebianco, que ha creat la peça espacialment per a l’ocasió, ha treballat amb Camerata XXI i l’actriu reusenca Aida Folch, qui ha intervingut entre els fragments musicals que han anat produint.

Temas: