L’Any Fortuny arrencarà oficialment a Reus amb un espectacle de petit format, amb música i interpretació, dijous 21 de novembre
El Teatre Fortuny acollirà, a banda de parlaments institucionals, una funció on hi seran el compositor Alfredo Panebianco, l’actriu reusenca Aida Folch, l’historiador de l’art Ricard Bru i l’Orquesta Camerata XXI
L’Any Fortuny ja és pròxim a donar el seu tret de sortida oficial a Reus, amb tot un seguit d’activitats commemoratives amb motiu del 150è aniversari de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny (Reus, 1838- Roma, 1874). L’efemèride s’allargarà fins a la tardor de 2025 i a banda de Reus, que serà l’epicentre, hi haurà actes a diferents llocs d’Europa on Fortuny va viure i/o treballar, com ara Roma, Nàpols i Tànger. La descentralització del programa farà visible el vessant internacional de l’artista, conegut en l’àmbit internacional.
El gran acte inaugural serà dijous 21 de novembre al Teatre Fortuny a les 19 hores. Hi haurà la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández; Quílez i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Hi haurà parlaments institucionals i també espectacle de petit format, ja que el compositor Alfredo Panebianco afegirà la dosi musical, i també hi haurà l’actriu reusenca Aida Folch. Se li afegiran l’historiador de l’art Ricard Bru i l’Orquesta Camerata XXI. L’entrada serà de franc i oberta a tothom.
Tot allò fet fins ara
Fa unes setmanes, Reus va acollir la xerrada inaugural, a càrrec del comissari de la iniciativa, Francesc Quílez, i ara se succeiran les diferents accions, també organitzades per diverses entitats de la capital del Baix Camp. Val a dir, que a banda del Govern de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Cultura, a l’Any Fortuny hi ha implicats diferents museus, com ara el MNAC, així com altres agents vinculats a col·leccions d’obres privades i entitats col·laboradores.
«Es tracta del pintor més destacat del segle XIX malgrat la seva curta vida, va tenir una trajectòria destacada a localitats, com París i Roma i l’Ajuntament de Reus, la regidoria de Cultura i els Museus de Reus treballarem en l’Any Fortuny», ha anunciat aquest dilluns 18 de novembre, Guaita, a la presentació del programa d’acte de l’Any Fortuny.
El director general del Patrimoni Cultural, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Borràs, ha aportat, per la seva banda, que Fortuny, «és dels grans referents de la pintura catalana i la cultura a Europa i contribuim des de la Generalitat a coordinar totes les activitats». Hi haurà dues exposicions a Reus i moltes de les obres seran aportades pel MNAC i els Museus de Reus.
Exposicions i cicles de conferències
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha detallat una mica més en què consistiran les dues mostres expositives, les quals acollirà el Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus: una serà Marià Fortuny. Una biografia sobre el paper, que es podrà visitar del 28 de novembre al 8 de febrer i Fortuny, l’observació de la natura, que serà oberta del 18 de setembre al 16 de desembre de 2025.
Segons ha afegit després el comissari, Francesc Quílez, el programa també comptarà amb un important cicle de conferències sobre Fortuny, anomenat Fortuny: la geografia sentimental d’un pintor, i que «abordarà diferents cicles de la seva vida». D’altra banda, el cicle Paradigmes també tindrà pinzellades que s’emmarcaran en l’any commemoratiu i també es duran a terme les esmentades Jornades Fortuny, que tindran lloc a l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller entre els dies 20 i 22 de novembre.
En paraules de Quílez, la intenció amb l’Any Fortuny és «trencar amb aquesta imatge estàtica que l’artista era creador només d’obres vinculades al preciosisme o a la pintura de casaques, Fortuny va fer molt més, va fer dibuixos i amb un imaginari fecund».
Altres entitats, com ara el Centre d’Amics de Reus, també faran presentació dels actes que acolliran des de la seu per l’Any Fortuny aquest dimecres 20 de novembre a les 19.30 hores.