L’antiga fàbrica Falbar de Falset comença a donar pas al futur museu del vi
L’edifici que acollia les oficines de la històrica fàbrica tèxtil està en obres. A l’interior s’han fet enderrocs per, després, començar a habilitar el futur Centre d’Inspiració Turística del Vi
L’edifici que acollia les oficines de l’antiga fàbrica de camises Falbar, a Falset, està completament en obres per donar pas al futur Centre d’Inspiració Turística del Vi. És un immoble annex al que era la fàbrica i és l’espai que es convertirà en oficina turística comarcal i espai turístic museïtzat dedicat al món del vi, el paisatge del Priorat i la resta de cultius de la comarca.
Les obres d’enderrocament d’elements interiors van començar a mitjans de novembre i la previsió és que s’allarguin fins a principis d’estiu. En paral·lel, ja s’està treballant en la definició del contingut museístic que acollirà l’espai. Tal com explica l’alcalde de Falset, Carlos Brull, hi haurà realitat virtual, sales immersives, productes agroalimentaris KM0... «Això ho tenim clar, però s’ha d’acabar de definir exactament com serà», explica, i és amb el que es treballa ara.
Com destaca, el futur espai museístic serà «una porta d’entrada» per conèixer el Priorat, des d’on es donin a conèixer tots els serveis i atractius que s’ofereixen a la comarca.
Més al detall, la planta baixa és on es preveu que hi hagi una oficina turística comarcal, així com recepció del propi museu. Així mateix, a la planta baixa també hi hauria una botiga de vi i oli, segons el projecte de rehabilitació. Passada la recepció, hi haurà una part de serveis (lavabos), una sala d’atenció, un despatx i una sala de reunions.
Serà a la planta superior que hi haurà la part museística, amb espai de realitat virtual i sales immersives. El mateix projecte també inclou que s’adequarà la planta coberta, que actualment no és transitable, on s’ubicaria un espai informatiu de tast i una terrassa amb parterres sensorials, a més d’ubicar plaques fotovoltaiques. En total, s’està actuant en gairebé 400 metres quadrats de superfície útil, entre la planta baixa, el pis superior i la coberta.
Un cop finalitzades les obres d’enderroc, els treballs se centraran en el contingut, és a dir, la part museística, que estaria enllestida aquest mateix any 2025. Una infraestructura, finançada pels fons europeus Next Generation i els Fons de Transició Nuclear.
En paral·lel, i amb motiu de les obres d’adequació, el punt d’alimentació de la colònia felina de l’antiga fàbrica Falbar ha estat traslladat a un altre espai del recinte pel benestar i seguretat dels gats.
En un futur, l’espai també s’ha de convertir en un ‘hub’ vitivinícola
Mentre les obres d’enderrocs i adequació de l’antiga fàbrica Falbar avancen per convertir-se en Centre d’Inspiració Turística del Vi, l’Ajuntament de Falset també treballa amb els usos a que es destinarà la resta de la nau. Entre altres, contempla la ubicació del Centre Tecnològic del Vi (Vitec) per convertir l’antiga fàbrica tèxtil en un important ‘hub’ vitivinícola. El projecte aniria més enllà del trasllat de Vitec, ja que el canvi suposaria el creixement de les instal·lacions, l’equipament tècnic i el personal i, alhora, una ampliació de la capacitat de recerca i dels serveis analítics que ofereix. El nou centre comptaria amb una infraestructura diferencial de referència, amb una planta pilot de noves tecnologies, aules experimentals, entre d’altres. Així mateix, es posaria a la disposició d’empreses, entitats i particulars, sales de reunions o aules de formació. «És un projecte molt potent», diu l’alcalde de Falset, Carlos Brul. Ressalta que «encaixa amb la comarca» i valora que fixarà el talent al territori: «Casa molt amb la filosofia del Priorat».