Homenatge a Fortuny, un pintor viatger i prolífic
Tret de sortida de la commemoració del 150è aniversari de la mort de l’artista que va pintar ‘La Vicaria’
Reus va donar ahir el tret de sortida mitjanament oficial de l’Any Fortuny, el qual commemora el 150è aniversari de la mort del pintor reusenc Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874). I diem mitjanament, perquè el creador va morir el 21 de novembre. Una conferència inaugural realitzada ahir al Centre Cultural El Castell de Reus –amb la intervenció del seu comissari Francesc Quílez– va marcar, doncs, el punt d’inici de la programació d’actes commemoratius.
Va ser en aquesta xerrada on «l’especialista en Fortuny» (en paraules del regidor de Cultura, Daniel Recasens) va enumerar alguns detalls de la figura de l’artista, però també va destacar que la programació d’activitats vol mostrar una altra cara de Fortuny: un de modern, un artista que va viatjar molt, tret que va fer-lo aprendre força, i que va deixar una gran empremta a la seva ciutat natal.
Cal destacar que va ser el primogènit d’una família nombrosa i que va perdre els pares molt jove, tot passant a estar (juntament amb els seus germans) sota la tutela del seu oncle patern, Antonio. A Fortuny se’l reconeix, també, per convertir-se en un artista que va retratar la Guerra de l’Àfrica (1859-1860) i, molt de temps després, presenciaria altres contexts bèl·lics, com ara el combat de Samsa i de Wad-Ras. Tot això l’inspiraria.
Programació d’actes
Els actes commemoratius han mobilitzat diverses entitats de la capital del Baix Camp, les quals ja fa mesos que treballen per abordar diferents aspectes de la vida i obra del pintor de La Vicaria. De fet, el Diari es va fer ressò al maig d’aquest any de la iniciativa d’àmbit veïnal de l’Associació de Veïns del Barri Fortuny, des d’on es plantejarien fer actes diversos per recordar Fortuny i on destaca la creació d’un gegant dedicat a l’artista. Tot plegat, però, encara són idees.
Una altra d’aquestes entitats és el Centre d’Amics de Reus (CAR), seu del qual és a l’edifici del raval de Robuster conegut com La Boella, on va néixer l’artista. De fet, la façana té una placa commemorativa amb la data del naixement del pintor. El CAR, com també va anunciar aquest mitjà, té una comissió de treball per tal d’elaborar una programació d’actes amb motiu de l’efemèride, amb tot de conferències, una edició monogràfica a la seva publicació Lo Nunci, un documental com a programa especial amb una clara intenció de divulgar el creador que va ser Fortuny a les escoles de Reus, etc.
Entre altres accions, hi ha un certamen de gravats –el Mini Print Internacional Reus Fortuny 2024– en el qual hi han participat gairebé 70 artistes procedents de 15 països i tot aportant fins a 180 gravats.
«Aquestes peces –assenyalen des de l’esmentada comissió de treball del CAR– s’exposaran dins una mostra que prepara l’entitat». De fet, la recepció de treballs ha estat superior del que s’esperava. «S’han superat les expectatives», asseguren des de la comissió. En un acte futur es lliuraran els premis als participants que esdevinguin guanyadors al certamen.
Un altre dels temes importants que impulsa el CAR, en el marc de l’Any Fortuny i més enllà d’aquest, és incloure la seu de l’entitat dins el circuit d’espais visitables, per tal de fer-ne divulgació.
«Se’ns va confirmar per part de l’Ajuntament que es podria incloure, cal refermar-ho, creiem seria clau en l’àmbit turístic i hem passat una mena de prova pilot amb la visita feta aquest passat cap de setmana amb la iniciativa del Reus Ocult», aporten. Val a dir, que el CAR té una habitació antiga de Fortuny, així com un seguit de reproduccions de litografies, una «de les millors catalogades de Fortuny», distingeix la comissió de treball. Una altra de les peculiaritats de l’edifici La Boella (ja fora de la figura de Fortuny i més en el vessant de col·leccionisme), és l’anomenada Sala dels Galls, on hi ha una tipologia extensa de figures (i quadres) basades en aquest animal, moltes vingudes de diversos racons del món.
El dia 21 està previst que el CAR aculli, a la seu, l’acte oficial que arrencarà la programació de l’Any Fortuny que munten ells. «Serà un acte públic per detallar els actes que farem i es presentarà un llibre», anuncien des del CAR. Com aquesta capçalera també va explica ja, també hi haurà un segell commemoratiu especial per a l’ocasió a càrrec del Grup Filatèlic i Col·leccionisme de Reus. «Amb l’ONCE també teníem lligat la creació d’uncupó especial dedicat a Fortuny, encara hem de saber amb quina data», esmenten.