Futur femení a les carreres de ciències

Mar Guarque estudia enginyeria. Ha guanyat una beca per a una primera oportunitat laboral

Estudiar una enginyeria és complicat, però ho és més per a les noies. Els estereotips de gènere i la manca de referents fa que només un 20% dels matriculats als estudis universitaris STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) siguin dones. Malgrat totes les dificultats que hi pugui haver, hi ha algunes estudiants que ho aconsegueixen. I no només això, sinó que també ho fan amb un expedient acadèmic excel·lent. Una d’elles és la Mar Guarque, una reusenca que està estudiant Enginyeria en Tecnologies Industrials a la Universitat Ramon Llull de Barcelona.

La Mar confirma que és una carrera amb una gran majoria de nois: «Tinc molt porques companyes, hi ha molts nois a classe». Davant d’aquesta escletxa entre homes i dones en aquests graus de ciències i tecnologies, les universitats fa temps que hi busquen remei. També ho fan les empreses que busquen perfils laborals STEM perquè s’adonen que la majoria dels seus treballadors són homes.

«S’ha d’incentivar que les noies puguin estudiar aquestes carreres. Si no ho fan, no és per una qüestió de capacitat intel·lectual, sinó que no els donen les oportunitats per fer-ho», comenta Guarque. Explica que durant el batxillerat ja sabia que volia fer una enginyeria, però que, tot i estar convençuda, també s’ho va haver de rumiar. I per promoure que més noies s’apuntin a aquests estudis ja existeixen algunes iniciatives, una d’elles són els Premis WONNOW, que han creat La Caixa i Microsoft.

Quinze noies de tot l’Estat espanyol que estudien graus STEM han guanyat una beca per treballar a la companyia durant sis mesos. La Mar és una d’elles i, des de l’octubre, s’encarrega de gestionar un programa infor-màtic que facilita la gestió interna de les empreses que són clients de l’entitat. «És una oportunitat increïble perquè puc fer les pràctiques de la carrera en un bon lloc i, a més, són ben remunerades», celebra la jove reusenca.

Una oportunitat que a la Mar, segons explica ella mateixa, li va caure a les mans quasi sense voler-ho, mentre estava estudiant a la biblioteca de la facultat. Se li va apropar una treballadora per presentar-li el programa WONNOW i així ella s’hi va llançar de cap.

Carrera professional

Es tracta d’un pas més cap al món laboral; una experiència que a molts joves els costa trobar. «Són sis mesos de beca... Després ja no sé què faré. Segurament em quedi a Barcelona, però també tinc ganes de marxar a fora», comenta Guarque sobre el seu futur. Ara bé, també explica que, tot i voler marxar, ho farà amb un ull posat a Reus, amb la intenció de tornar-hi.

La Mar acabarà l’Enginyeria en Tecnologies Industrials aquest curs. «Ha estat una carrera molt dura i he hagut de dedicar-hi molt d’esforç per sortir-me’n. Però després de tot ara estic molt contenta i tinc la sesnació que l’esforç ha pagat la pena».

Temas: