Fortuny a trames i amb regust a aiguardent
La segona conferència de l’any Fortuny a càrrec de Rosa Vives ha revelat més particularitats descuidades de l’artista
Hem de reconèixer que Fortuny era, abans que res, un gran dibuixant tal com testifiquen els milers de dibuixos que va realitzar i que conservem dispersos per diversos museus i col·leccions privades. Aquest saber, però, no ha de limitar la nostra percepció sobre la trajectòria de la seva carrera artística, que sempre queda estrepitosament reduïda a les seves pintures costumistes i orientalistes, deixant de banda la seva experimentació amb altres tècniques com el gravat.
La conferència que es va dur a terme ahir al centre cultural el castell a càrrec de la historiadora de l’art Rosa Vives i Piqué, sense dubte una de les historiadores que més ha treballat l’obra de Fortuny, buscava ressaltar aquesta comunament desconeguda faceta de l’artista reusenc i la seva relació amb la tècnica del gravat.
El seu art actua com a mirall d’una personalitat canviant i curiosa que acabarà diversificant la seva obra en un ventall de tècniques que viraran de l’oli i el dibuix, passant per les aquarel·les, al gravat d’aiguafort, fent un autor excels en totes.
A través de viatges i estades per estudis tindrà un desenvolupament intrapersonal que es reflectirà en les complexes composicions i diverses temàtiques, que n’explicaran històries de les condicions creatives que va despertar en ell el Marroc, o la part més academicista i costumaris que ressalta a París i roma.
Tots aquests escenaris es desenvoluparan de manera extraordinària gràcies al seu rigorós cultiu de les tècniques, amb diverses proves, correccions i una infinitat d’esbossos que denoten una esplèndida base acadèmica.
És potser en els gravats on els seus interessos més personals poden brillar amb més llibertat, i on, a base de trames i punts, la tècnica d’aiguafort li permet creat una riquesa de matisos i volums per crear escenaris més que sensacionals.
Sota el nom de ‘Fortuny gravador’, Vives va filar un relat que no només parlava de la trajectòria de Fortuny com a pintor i gravador, sinó que a través de les connexions iconogràfiques i formals entre obres pictòriques, dibuixos, i fotografies envers els seus gravats que conservem, va establir una detallada perspectiva general de la sensibilitat i evolució de l’artista, emfatitzant la faceta de Fortuny com a gravador experimentat, però experimental autor d’una limitada producció de gravats en comparació a altres artistes com Picasso, però d’una qualitat excepcional que mereix projectar la seva importància internacionalment.