Els regants del Baix Priorat confien en el compromís de l’Estat de connectar el riu Ebre a la seva xarxa el 2025
Durant l’estiu s’espera que s’enllesteixin les obres de segellat del pantà dels Guiamets
La Comunitat de Regants del Baix Priorat, que engloba set municipis del Priorat i la Ribera d’Ebre, confia en el compromís que els ha expressat el Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) per tal de fer les obres per connectar el riu Ebre a la seva xarxa durant el 2025.
Els regants es van reunir aquest dimarts a Madrid amb representants ministerials, que els van avançar que farien les obres per la via d’urgència, i no pas d’emergència com reclamaven els pagesos. «Haurem d’aguantar un any com puguem», ha explicat el president de la comunitat, Miquel Escoda. Alhora, l’entitat també va obtenir la promesa que durant aquest estiu s’acabaran els treballs per segellar el pantà dels Guiamets i evitar noves fuites.
La principal preocupació dels pagesos és la manca d’aigua que tenen a l’embassament dels Guiamets del qual s’abasteixen. El pantà es troba al 3% de la seva capacitat i l’aigua queda per sota del punt de captació de la xarxa de la comunitat, amb la qual cosa fa dues temporades que no poden regar. L’opció per sortir del pas i poder regar els arbres és fer una canonada que uneixi un punt de captació al riu Ebre amb la xarxa de distribució de la comunitat.
«Diuen que l’obra d’emergència no es pot fer perquè per l’agricultura no està previst, però sí que ho poden fer per la via d’urgència. Això ens permetria tenir un abastament segur quan faci falta», ha destacat Escoda. «Veiem que hi ha bona intenció i estem pendents de rebre el compromís per escrit», ha destacat.
Mentre els treballs no es duen a terme hauran de confiar en que arribi la pluja, però també en obtenir ajudes. Per això, els representants de la Comunitat de Regants del Baix Priorat van aprofitar la visita a Madrid per reunir-se amb diferents grups parlamentaris al Congrés per exposar-los la problemàtica.
Més enllà de l’escassetat de pluges, el problema són unes esquerdes que hi ha als laterals des de fa anys, que fan que es perdi bona part de l’aigua. Amb les pluges del temporal Glòria del 2020 va quedar a un 95% de la seva capacitat. Segons Escoda, havien de ser prou reserves per «sis o set anys». «Nosaltres estem gastant 1 hm3 anual, però l’embassament en perd 2,5 hm3 cada any», especifica.
Abans de Nadal es van fer unes primeres prospeccions i injeccions de ciment a la roca per segellar les esquerdes. Aquest dimarts, el ministeri va traslladar als regants que ja hi ha una partida pressupostària d’uns 1,5 milions d’euros per finalitzar l’operació. «Ens diuen que el projecte ja està encarregat» i que un cop s’hagi adjudicat, els treballs duraran «dos o tres mesos», ha detallat el president. Per tot plegat, s’han mostrat «satisfets» perquè se’ls ha «escoltat». «Han vist que és un problema gros i que s’ha de solucionar», ha apuntat el president.
La sequera i la manca d’aigua al pantà va generar 29 MEUR de pèrdues de facturació durant el 2023, segons l’estimació de la comunitat, i les 2.000 hectàrees que abasteixen estan en perill. De les 600 famílies que depenen de l’aigua de l’embassament n’hi ha algunes que ja han abandonat la pagesia. De fet, l’any passat van morir la meitat dels cirerers i si la situació no canvia aquest estiu creuen que perdran el 50% restant.