Els nens de Reus lluiten contra el canvi climàtic

Un total de 611 alumnes de centres educatius de la ciutat han portat cartells i han llegit manifestos a la plaça del Mercadal

La plaça del Mercadal de Reus ha estat l’epicentre de la celebració de la Diada del Clima, una jornada festiva i reivindicativa amb motiu del Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic, que s’ha impulsat des del Programa d’Educació Ambiental Reus 2030 de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus.

611 alumnes dels centres educatius Els Ganxets, Maria Cortina, Lycée Français, Pare Manyanet, CEE Alba, Baix Camp, Montsant, Isabel Besora, Roseta Mauri, La Presentació, Gabriel Ferrater i Soler, Prat de la Riba i Sant Josep, han recorregut els carrers de la ciutat des dels seus centres fins la plaça del Mercadal portant cartells que s’havien elaborat a les aules a partir d’un treball previ de debat i exposició de continguts didàctics sobre el canvi climàtic. Prèviament, els i les alumnes han fet un treball previ amb diverses activitats pedagògiques a les aules.

En aquests cartells s’han pogut llegir missatges com “Cada acció, cada pas per un futur més verd”, “No més contaminació, més acció” o “No hi ha planeta B” per animar a la població a augmentar la consciència ambiental i aturar el canvi climàtic amb petites accions quotidianes del dia a dia.

Un cartell elaborat pels alumnes. Foto: Cedida

Els alumnes també han llegit manifestos contra el canvi climàtic. Els escrits dels nois i noies han demanat la reducció del consum de plàstics, la reutilització de productes, l’augment de la separació de residus o la disminució del consum d’aigua per salvar el planeta.

Per cloure l’acte, l’alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, i el regidor cap de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, han dirigit unes paraules als alumnes participants, als quals han agraït i felicitat pel seu compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic i els han animat a canalitzar les seves reivindicacions, de les quals també han pres nota, a través del Consell d’Infants.

En declaracions als mitjans, l’alcaldessa ha posat de relleu el compromís de l’Ajuntament per una ciutat verda i sostenible amb “mesures i accions concretes com el propi programa d’educació ambiental a les escoles; el projecte de renaturalització més important que s’ha plantejat mai a la ciutat, el RenaturReus, o el nou pla Reus Respira”. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient ha destacat “l’èxit del programa d’educació ambiental Reus Escoles 2030 i la convocatòria d’aquesta iniciativa, amb més de 600 alumnes participants” aixó com “el paper protagonista de les noves generacions i del món local per revertir el desastre climàtic”.

Escoles Reus 2030

El Programa Municipal d’Educació Ambiental Escoles Reus 2030 és l’eina que des de la regidoria de Medi Ambient es posa a disposició dels centres educatius de la ciutat per tal d’avançar plegats en la millora de cinc objectius vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: Promoure l’energia neta i assequible, vetllar per ciutats i comunitats sostenibles, treballar per una producció i consum responsables, lluitar contra el canvi climàtic i vetllar pel patrimoni natural de Reus.

El programa Escoles Reus 2030 ofereix activitats educatives i assessorament personalitzat per tal de que les comunitats educatives siguin un motor de canvi pel planeta. El programa educatiu Escoles Reus 2030 consta de tres eixos: el programa de millora contínua Escoles 2030; activitats de descoberta de la biodiversitat i l’entorn natural de Reus i la celebració de tres jornades ambientals com aquesta.