Els joves de Reus impulsen la sostenibilitat de la ciutat
La proposta guanyadora de ‘Prototips, Reus Laboratori Jove’ s’implementarà durant dos anys
Una setantena de joves reusencs, de 2n i 3r d’ESO, van idear diferents propostes per fer de Reus una ciutat sostenible. Ho van fer en el marc de la primera edició de ‘Prototips, Reus Laboratori Jove’, que intenta que els joves participin de manera activa en alguns aspectes de la vida del municipi i, alhora, també pretén ensenyar-los a pensar projectes.
Ho van fer alumnes de cinc instituts de secundària, que van buscar propostes sostenibles en camps com ara els parcs, jardins i espais verds; l’educació ambiental; la mobilitat sostenible i la protecció de la biodiversitat.
La creativitat dels joves va fer que sortissin una quinzena de propostes: generadors d’electricitat a partir de l’energia cinètica de les màquines d’exercici físic que hi ha a alguns parcs de Reus; sistemes per optmitzar el reg del Parc Sant Jordi, segons la humitat i la temperatura que faci; una campanya de reciclatge de la roba; crear una aplicació per tenir els tiquets del transport públic de la ciutat en format digital i així generar menys residus; o una marató i que amb cada inscripció es pogués plantar un arbre als parcs.
Però la proposta guanyadora, va ser la de cinc alumnes de l’Institut Domènech i Montaner, la Laia Borja, la Núria Miquel, la Sia Villa, l’Àlexia Arnuelos i l’Èlia Vallverdú: ‘Reus Viu’. Aquest grup de noies, segons va explicar una de les concursants, va partir de la premissa que «molt pocs joves participen en activitats relacionades amb el medi ambient».
I la seva manera de fer més atractiu aquesta mena de voluntariat i fomentar-lo va ser la de crear un hort que estigui autogestionat pels joves mateixos: «no n’hi ha cap altre», va posar en valor una de les altres participants guanyadores.
‘Reus Viu’ ha arrencat el compromís de l’Ajuntament per aconseguir que aquesta proposta es faci realitat durant aquest any i el que ve. I, a banda d’impulsar-ho les membres de l’equip guanyador, també hi treballaran tècnics municipals.
I, a més, la idea és que la resta d’idees no quedin amb paper mullat. L’Ajuntament va destacar que les propostes no escollides com a guanyadores també arribaran a l’equip de govern per tal que les diferents àrees de l’executiu les puguin tenir en compte en les seves línies de treball.
Més enllà de la sostenibilitat
La jornada d’ahir no només va servir per trobar les propostes de futur per a un Reus més sostenible, sinó que també buscava que els alumnes dels centres participants desenvolupessin el seu esperit emprenedor: treballar com s’ha de fer una presentació d’un projecte, identificar problemes, a qui va adreçada la solució i captar l’atenció de l’audiència a qui s’explica la iniciativa en deu segons.
L’activitat forma part del Pla Local de Joventut (2022-2027) i neix a partir de l’Eix 3 d’aquest document, que proposa transformar les polítiques de joventut, ja que sovint es perceben com si només fos necessària una programació diversa d’activitats adreçades a les persones d’aquest tram d’edat.