Els deu miradors astronòmics del Priorat
Els espais ubicats al Parc Natural de la Serra del Montsant disposen de mobiliari per observar el firmament així com elements per posicionar les constel·lacions
El parc natural de la serra de Montsant ha obert na xarxa de deu miradors astronòmics, situats en els diferents municipis de la seva àrea d’influència, que poden ser visitats tant de dia com de nit per observar el firmament.
La instal·lació vol aprofitar la qualitat del cel nocturn de la zona, que des de 2018 compta amb un Pla de protecció tant acústic com lumínic, vinculat a la preservació d’aquest cel fosc i de valors com el silenci, favorables a la conservació i relacionats també amb el bagatge espiritual de Montsant. Juntament amb els miradors, s’ha habilitat un recorregut nocturn que comença al mirador astronòmic d’Albarca.
Els miradors han estat habilitats amb elements de mobiliari, com ara terres en fusta natural i bancs amb blocs de pedra o de fusta, on poder estirar-se a observar el firmament. Disposen d’un pal indicador amb la distància i posició de l’estrella polar i, també, d’un faristol interpretatiu amb informació i imatges sobre el cel estrellat de la serra de Montsant i com orientar-se en la nit. La majoria també estan dotats d’un mecanisme interactiu a mode de planisferi, que permet situar la posició de les constel·lacions en el cel.
En casos com el d’Ulldemolins i Poboleda, disposen d’un mecanisme interactiu que funciona a mode de rellotge d’estrelles i que permet saber l’hora mitjançant la posició de la constel·lació de l’Ossa Major respecte de l’estrella polar.
D’altra banda, molt a prop del mirador de la Morera de Montsant, al pla del Torró, s’ha instal·lat un rellotge lunar que permet saber l’hora gràcies a la llum de la lluna plena. Aquesta instal·lació és una acció artística feta amb la tècnica de litografia ceràmica per Pere Bargalló Bozzo.
El recorregut nocturn que comença al mirador astronòmic d’Albarca és una ruta pensada per fer de nit amb l’ajut d’una llanterna. És un itinerari lineal d’uns 1.250 metres, sense desnivell i de dificultat baixa, que es complementa amb un fullet amb recursos pedagògics que permeten mesurar la contaminació lumínica i la foscor del cel, observar el trànsit dels planetes, la Via Làctia o, fins i tot, descobrir els sons de la nit.
També s’ha elaborat un fullet informatiu sobre la xarxa de miradors amb les localitzacions i la descripció dels espais i els elements que el conformen, així com algunes recomanacions per a la visita nocturna.