El Tribunal Suprem tomba l’últim recurs d’FCC i tanca el conflicte de la brossa a Reus
Rebutja el darrer intent d’anul·lar l’adjudicació del contracte, per 10 milions d’euros l’any, a la UTE Valoriza-Romero Polo i posa fi a una guerra judicial que venia del 2020
Punt final al conflicte judicial pel relleu en la prestació del servei de la brossa, el contracte més gran que gestiona l’Ajuntament de Reus i que suposa un cost anual de prop de 10,6 milions d’euros.
El Tribunal Suprem ha tombat l’últim intent d’FCC, que històricament s’havia ocupat de la recollida d’escombraries i la neteja viària a la ciutat, d’anul·lar l’adjudicació de les tasques a la UTE Valoriza-Romero Polo aprovada al ple del desembre del 2020, durant l’alcaldia de Carles Pellicer.
FCC va ser una de les empreses que van concórrer al concurs públic per fer-se amb la contracta, però no va guanyar. L’acord amb Valoriza-Romero Polo (ara Reus Net), la que millor puntuació va obtenir, es va signar per una dècada i suposarà, així, una inversió aproximada de 106 milions euros.
L’Ajuntament, que sempre ha defensat que l’adjudicació complia tots els requisits exigibles, valora «molt positivament» la decisió judicial i veu en ella una «confirmació» que el procediment va ser correcte.
Sosté que la contracta «ha permès a la corporació municipal prestar un servei eficient i flexible per donar resposta a les demandes dels veïns, així com proper a la ciutadania i adaptat a les característiques de cada barri de la ciutat». La guerra als jutjats «no ha afectat en cap moment» el desenvolupament ordinari dels treballs de recollida, que no s’han hagut d’interrompre.
En detall, el que ha fet el Tribunal Suprem ha estat inadmetre a tràmit el recurs de cassació presentat per FCC Medio Ambiente contra una sentència anterior –emesa el 18 d’octubre del 2023 per la secció segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)– que ja avalava l’adjudicació per part de l’Ajuntament de Reus a la UTE Valoriza-Romero Polo.
En la seva providència, de quatre pàgines i amb data d’aquest 20 de novembre del 2024, que el Diari ha pogut consultar, la secció primera de la Sala Contenciosa Administrativa imposa les costes processals, amb un màxim de 2.000 euros, a FCC.