El suport domiciliari permet a 127 persones continuar vivint a casa seva

Un programa de la Fundació Pere Mata atén casos de problemàtiques socials o dependents

La Fundació Pere Mata segueix sent un referent gràcies al seu servei d’atenció domiciliària, conegut com el Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar. Aquest, permet oferir orientació i suport a les persones amb problemàtica social derivada d’una malaltia mental, que tinguin necessitats d’ajut i que visquin soles o en parella i que plantegin carències que no poden satisfer per elles mateixes. Gràcies a aquest projecte, un total de 127 persones que viuen en les seves llars particulars ubicades en 26 municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han pogut ser ateses de manera especialitzada, permetent als professionals adaptar-se a les condicions personals de cada cas.

Per tant, i segons indicava Maria Josep Delor, Directora Tècnica de la Xarxa Social de Salut Mental, l’objectiu principal d’aquesta iniciativa és «contribuir al desenvolupament de les activitats realitzades a la vida diària per l’usuari i poder facilitar la seva autonomia».

Aquest servei, segons recalcava la directora, també permet als pacients amb trastorns mentals severs viure en el seu context natural: «Creiem que és de vital importància, perquè donem atenció i suport a les persones a casa seva. Això els hi permet no descontextualitzar-se i poden seguir vivint a l’entorn natural en el que s’hi trobaven».

El projecte compta amb diverses característiques principals, però la més destacada i rellevant, en paraules de la coordinadora del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar, Aina Ferré, és l’individualitat: «Desde el meu punt de vista és la característica que més destacaria, perquè s’ajusta perfectament a les necessitats de cada persona».

Ferré feia incís en que aquest acompanyament individualitzat també permet a la persona realitzar activitats lúdiques: «A banda de poder ajudar-los a fer les seves tasques diàries de forma autònoma, també els acompanyem a realitzar activitats lúdiques, doncs al principi és un fet que costa si hi van sols».

El cas de Sarai Lario, beneficiària

Una de les moltes persones que s’han pogut beneficiar de les característiques del servei ha estat la Sarai Lario. La Sarai pateix un trastorn mental sever, i fa un any, després d’haver passat dos al servei de rehabilitació comunitària, va decidir provar el nou Suport a l’Autonomia gràcies a les recomanacions dels professionals.

Actualment l’ajuden dues persones que van a casa seva un parell d’hores quatre dies a la setmana.

Segons explicava la beneficiària, a l’inici es mostrava desconfiada, però a llarg termini creu que ha estat una bona decisió: «Al principi em feia una mica de respecte afegir algú desconegut a casa, però poc a poc vaig agafar confiança i crec que m’ha ajudat molt. Avui dia m’ajuden a fer el dinar, les tasques de la llar o anar a comprar, que era un element que em generava molta ansietat».

A més d’aquestes funcions, la pacient també mencionava que es troba més calmada gràcies a l’acompanyament que té als serveis mèdics: «També m’acompanyen al psicòleg i al psiquiatra, i en general em trobo més tranquil·la perquè sé que si m’oblido d’alguna cosa li recorden».

La Sarai també destacava la milloria de la seva alimentació: «Recordo que abans cuinava en grans quantitats per poder dinar i sopar el mateix. Gràcies al servei he après noves receptes».

Temas: