El Priorat porta al Suprem la seva batalla per revocar el transvasament del Siurana
El Consell Comarcal va presentar un recurs de cassació i fa cinc mesos que espera resposta. La comarca no abandona la lluita
La crisi de l’aigua del Priorat fa anys que s’arrossega i encara portarà cua. La comarca fa front comú i esgotarà totes les vies que tingui a les seves mans per aconseguir una solució a un problema històric: revocar la concessió de l’aigua del Riu Siurana, el famós i polèmic transvasament que consideren desfasat en el temps i «completament sense sentit». Més encara quan la comarca és, des de fa temps, la zona zero de la sequera a Catalunya.
El Consell Comarcal és qui lidera la reivindicació i fa d’aglutinador d’aquest clam unànim de tota una comarca. «Fa dos anys vam presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó per revertir la concessió directa cap a Riudecanyes». La van revocar. Però nosaltres no abandonem la lluita i per això vam decidir presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem», explica.
Cinc mesos esperant resposta
De la presentació d’aquest recurs ja fa mesos. De fet, assegura Méndez que va ser al mes de juny i que encara esperen resposta. «No tenim cap input per part seva, i des del Consell ens toca destinar recursos propis a mantenir oberta aquesta via», insisteix.
La comarca reivindica que la concessió es va fer en un altre moment i que a dia d’avui no té cap sentit. Assegura que no compleix cap mena de normativa, que trenca amb la normativa europea en matèria de gestió de l’aigua i lamenta l’actitud tant de l’Agència Catalana de l’Aigua com de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Els líders polítics de la comarca estan en contacte amb el Govern de la Generalitat per intentar trobar totes les vies polítiques possibles per resoldre l’històric problema. «Ara estem en contacte amb el Govern de Salvador Illa, els estem explicant la situació i valorem, almenys, que des de la seva arribada han mostrat interès en la nostra problemàtica», explica Méndez. S’han trobat amb una porta mig oberta i ganes d’escoltar-los, diu. I afegeix: «això és essencial: Cal voluntat política. La negociació és clau perquè la situació es desencalli».
Els preocupa especialment el paper que juga en tot plegat el pantà de Riudecanyes, el riu Ebre i la ciutat de Reus. «És molt complicat però creiem que s’hi ha de poder trobar una solució», insisteix Méndez, lamentant també la desfeta de la Taula del Siurana. «Va diluir-se deu fer dos o tres anys. No crec que sigui moment de reprendre-la, però sí que n’hem de fer seguiment, com a mínim a nivell tècnic, per veure com ho podem reconduir. És important i bàsic per a tota la comarca», conclou.