El Priorat insistirà en les mesures antisequera i farà seguiment

Es valora l’acceleració dels projectes, però també es reivindica el «mentrestant»

El Priorat celebra que les mesures anunciades pel Govern per fer front a la situació d’extrema sequera comencin a agafar forma, concretar-se i acotar-se en el calendari. «Però insistirem i en farem seguiment», recalca el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, que recorda que es tracta «de projectes amb els quals fa anys que es treballa».

«Hi ha hagut una feina incansable de la comarca per dir ‘som aquí’, i sembla que s’ha reaccionat quan ens hem quedat sols patint la sequera», exposa Méndez, que celebra que, definitivament, el Govern hagi premut l’accelerador perquè obres que han de permetre l’aportació d’aigua de l’Ebre al Priorat siguin una realitat en els propers dos anys.

També valora que s’hagi tingut en compte la singularitat de la comarca i que el mínim d’hectàrees per accedir al paquet d’ajuts dirigit als agricultors sigui d’una hectàrea. «En altres ocasions, molts pagesos del Priorat havien quedat fora», recorda, ja que el mínim eren 3 ha. Malgrat tot, «es calcula que del total de 70,8 milions d’euros, 2 correspondran al Priorat» i subratlla que «no són suficients» per revertir la situació. I és per aquest motiu que s’ha assolit el compromís amb la Generalitat d’estudiar noves línies d’ajudes específiques per a la comarca.

Així ho explicava aquest dimarts, 15 d’octubre, el president del Consell Comarcal, Sergi Méndez, després que aquest dilluns el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, visités la comarca i mantingués reunions amb els alcaldes i entitats del Priorat per compartir els detalls de les ajudes anunciades a finals de setembre.

La Vilella Baixa, amb garrafes

Sobre les obres que han de garantir el subministrament d’aigua a la comarca, cara el 2025 hauria d’estar enllestida la captació d’aigua de regadiu del riu Ebre al pantà dels Guiamets, mentre que pel 2026 es preveu que estigui enllestida la connexió del Garrigues Sud amb la zona del Montsant, amb Margalef. D’aquest pantà s’abasteixen la Vilella Baixa, Margalef, la Bisbal de Montsant, la Palma d’Ebre, Cabacés i la Figuera.

Des de la Vilella Baixa, l’alcaldessa, Marta Camp, confia que amb aquesta connexió es garantirà l’aigua de reg, però pel que fa a la potable, «esperem trobar la solució». I és que dubta que aquesta aigua pugui ser apte per a ús de boca. Enguany, el municipi ja va ser abastit amb aigua del Garrigues Sud, «però a l’agost, el color i l’olor de l’aigua van començar a ser sospitosos i les analítiques van confirmar que no era potable». Des de llavors, el municipi torna a repartir aigua embotellada. Un cop a la setmana es reparteix una botella de 8 litres per persona. La disminució de la qualitat d’aquesta aigua, que procedeix de l’Ebre, es deuria al fet que, abans d’arribar a Margalef, passa per diferents basses que a l’estiu baixen de nivell i acabaria perdent la qualitat. És per aquest motiu que des del municipi s’han iniciat converses amb Generalitat per tal de garantir l’aigua de boca, més enllà de l’obra de connexió amb el Garrigues Sud, tot sospesant la possibilitat de fer algun nou pou, ja que els dos que té actualment el municipi estan secs des de 2023.

Precisament, Falset prescindeix des de principis de setembre de cisterna, després de la posada en funcionament d’un nou pou al sector de Sant Gregori. En aquesta zona del municipi, els baixos nivells del dipòsit van obligar que es requerís, durant dos mesos, d’un reforç amb cisternes. En paral·lel, un estudi va identificar tres zones òptimes per a fer prospeccions, se’n van fer a la zona de Sant Gregori i després de determinar la presència d’aigua, es va perforar el nou pou. «Ara tenim aigua, però la sequera és tremenda», recorda l’alcalde de Falset, Carlos Brull, i reivindica el què passa mentre les obres no són una realitat.

Temas: