El clam del sector cultural: «Cal reivindicar el sud com a espai de creació d’impacte»
Representants dels principals festivals i certàmens es conjuren a Reus per enfortir la xarxa i teixir aliances al territori

Una cinquantena de representants culturals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès s’han conjurat en una jornada dedicada a enfortir la xarxa de festivals i grans esdeveniments del territori. Impulsada per la Diputació i celebrada al Palau Bofarull de Reus, la iniciativa pretén consolidar la cultura com a eina de projecció de la demarcació.
«Cal reivindicar el sud de Catalunya com un espai de creació de projectes d’impacte. Hem de tenir aquest orgull conjunt», ha expressat Aida Bañeres, directora del festival feminista La Terrasseta.
A la trobada hi han participat ajuntaments, entitats i empreses que han optat a les subvencions de la Diputació per a activitats estratègiques i d’especial rellevància. Enguany, la dotació global s’eleva a 3,3 milions d’euros, un 11,6% més que l’any passat. Entre 2022 i 2024, els projectes culturals finançats han passat de 31 a 59.
Aquest suport econòmic ha permès fer realitat iniciatives a municipis petits, com El Morell: «Ens ajuda a incentivar la promoció cultural i acollir propostes que, d’altra manera, la ciutadania no tindria oportunitat de conèixer», ha explicat Miquel Roig, regidor de Cultura i Festes del municipi.
«Moltes entitats sense ànim de lucre vivim dels socis i de les subvencions de les administracions», ha manifestat Empar Pont, secretària general del Centre de Lectura. «La cultura és el que ens defineix, i nosaltres som el sud de Catalunya. Costa molt posicionar-nos en una societat on tothom sempre mira cap amunt».
En un context en què l’èxode cap a les grans ciutats encara és una realitat, aquests esdeveniments han pres una rellevància especial com a projectes culturals amb identitat local. A més, tal com ha apuntat Manel Torres, director de la Sala Trono, «afavoreixen la creació de llocs de feina vinculats a la cultura, un fet molt difícil a casa nostra». En aquest sentit, el tarragoní ha defensat que «la gent del territori ens puguem quedar aquí».
Amb tot, la jornada ha actuat com un punt de connexió i col·laboració entre professionals del sector cultural. «Entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona ens costa interactuar, i amb sessions com aquesta es comença a crear un concepte més clar de demarcació», ha puntualitzat Oriol Gracià, director del festival de cinema bèl·lic Front, amb seu a Roquetes.