El Centro Latinoamericano de Reus atorga el seu fons documental a l’Arxiu Municipal
La donació inclou cartells, fotografies i textos relacionats amb els actes que ha celebrat l’entitat durant més de trenta anys d’història
El Centro Latinoamericano va entregar, ahir, el seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Reus. L’acte de donació el van presidir el portaveu de l’entitat, Carlos Alberto Iaquinandi, i la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació de l’Ajuntament, Montserrat Flores, que va agrair el gest de l’associació i va «convidar la ciutadania» a consultar els documents.
La donació inclou cartells, textos, fotografies i reculls de premsa relacionats amb l’activitat del Centro durant els seus 36 anys d’història.
Tot i que tot plegat només és una donació de 0,1 metres lineals, que és com es mesura la documentació a l’arxiu, Flores va elogiar-los: «El fons no és només de l’entitat, sinó de tots perquè ens il·lustra la vida de la ciutat i són part del que hi ha passat. La nostra memòria no s’entendria sense la de les entitats de Reus».
Amb aquesta aportació, la ciutadania podrà recuperar documents relacionats amb tots els actes que ha celebrat el Centro Latinoamericano, que durant els seus primers anys de vida va centrar la seva activitat a fer iniciatives per «denunciar les dictadures» que hi havia durant els anys 80 del segle passat en aquell continent i per «difondre les cultures dels països d’origen», va recordar Iaquinandi.
El fons també és un reflex d’un altre vessant de l’entitat, que, segons va explicar el seu president, va ser «promotora de plataformes cíviques i reivindicatives», com ara la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes, la Coordinadora en Defensa de la Salut Pública, i la Coordinadora Contra el Racisme.
Iaquinandi s’ha encarregat personalment d’endreçar tota la documentació, que un cop sigui tractada pels arxivers, serà accessible per a consulta a la seu del carrer de Sant Antoni Maria Claret.
De fet, el mateix portaveu de l’entitat va assegurar que probablement s’ampliarà aquesta donació, a mesura que pugui recollir més fotografies de les seves activitats: «Les imatges són el testimoni real de tot allò que hem viscut».
«La nostra terra d’adopció»
L’acte es va convertir, també, en una reivindicació dels llaços entre la comunitat llatinoamericana i Reus: «Aquí quedarà allò que més estimem: els nostres fills i els nostres néts. I segurament aquest és un sentiment que es pot estendre a tots els llatinoamericans que un dia van decidir radicar en aquesta ciutat.
La nostra ciutat, la nostra terra d’adopció», va cloure el president del Centro Latinoamericano.
El Centro Latinoamericano de Reus es va constituir com a associació l’any 1990. Tal com manifesten els seus estatuts, els seus objectius principals eren la promoció i consolidació de les diferents fórmules de relació entre la població llatinoamericana de Reus i la seva zona d’influència, programació i realització d’activitats públiques que contribueixin a la difusió dels orígens, cultura i idiosincràsia dels pobles llatinoamericans i la promoció del coneixement de la situació llatinoamericana.