El celler Scala Dei, al Priorat, celebra els seus 50 anys
El celler celebra mig segle de la seva refundació, però té els orígens en les terres que envoltaven el monestir d’Escaladei, on els monjos cartoixans van començar a elaborar vi l’any 1263
El celler Scala Dei, el més antic del Priorat i el primer a fer vi embotellat en origen, ha celebrat avui el seu 50è aniversari a la Cartoixa d’Escaladei amb un centenar de convidats del món del vi i de la Denominació d’Origen Qualificada.
En l’acte, Sergio Fuster, CEO de Raventós Codorníu, grup co-propietari del celler, ha destacat la responsabilitat que comporta cuidar les terres que, fa més de 800 anys, els cartoixans van triar per començar a fer vi al Priorat. Alhora, ha advertit: “El Priorat, com altres zones de Catalunya, s’enfronta a un repte de gran magnitud: adaptar-se al canvi climàtic i preparar-se per a poder superar episodis de sequera com el que, lamentablement, estem patint. Un repte inexcusable i urgent, en el qual hem de treballar units si volem que el Priorat segueixi fent història en el món del vi.”
El celler celebra mig segle de la seva refundació, però té els orígens en les terres que envoltaven el monestir d’Escaladei, on els monjos cartoixans van començar a elaborar vi l’any 1263. Amb la desamortització de Mendizábal, al segle XIX, els monjos van ser obligats a abandonar el monestir i cinc famílies fan adquirir la Cartoixa i les seves terres. Van crear la Sociedad Agrícola Unión de Scala Dei i van seguir fent vi. Fins i tot van fer unes primeres ampolles per presentar-les, l’any 1878, a l’Exposició Universal de París, i el 1888 a la de Barcelona.
L’any 1974, la Societat es funda de nou com a Celler Scala Dei i llança al mercat els primers vins ‘moderns’ del Priorat, convertint-se en un dels pocs cellers que embotellava vi a la comarca fins al boom de finals dels 80.
50 anys més tard, Scala Dei és un dels cellers de referència del Priorat i la D.O.Q. està considerada entre les millors regions vitivinícoles del món. Respectant els mètodes d’elaboració ancestrals adaptats a les noves tècniques, conserva l’esperit del treball artesanal, a mà, i els seus vins capturen l’essència de l’abrupte paisatge, amb sòls de pissarra i un clima intens. Ho fa amb petites produccions i a partir de 70 ha de vinyes pròpies, algunes de les quals ja pertanyien als cartoixans i són les més antigues de la regió, conreades de forma sostenible, només amb tractaments naturals i ecològics, i on es cultiva, principalment, garnatxa.
Els seus vins han rebut prop de mig miler de grans reconeixements en l’última dècada. Entre els més recents, la Medalla d’Or als Grenache Du Monde amb Scala Dei Sant Antoni 2020; Medalla d’Or i Millor Priorat a l’International Wine Challenge 2024 amb Scala Dei Cartoixa 2020; o el Millor vi negre de l’any per Tim Atkin al Catalunya Report 2024 amb Scala Dei Sant Antoni 2019. I, també, valoracions de més de 95 punts per a Scala Dei Sant Antoni i Scala Dei Masdeu en revistes de prestigi internacional com The Wine Advocate, Decanter o Wine Enthusiast.
Scala Dei ven el 40% dels seus vins a l’exterior, amb Suïssa, Regne Unit i Estats Units com a principals mercats.
Cartoixa Scala Dei 1974, història viva del Priorat
Per a celebrar l’aniversari, els convidats han pogut fer un tast vertical històric i inèdit en el refetor de la Cartoixa, l’espai on els monjos feien els àpats en comunitat. Ha estat un recorregut pels 50 anys del celler començant amb un tast del primer vi etiquetat i embotellat en origen, al Priorat, com a D.O.: Cartoixa ScalaDei 1974, elaborat amb garnatxa i carinyena i envellit en grans tines.
Després, s’han pogut tastar una desena d’anyades de les últimes cinc dècades, un autèntic recorregut per l’evolució que ha fet el Priorat: des de les elaboracions ancestrals, a la modernització i la introducció de varietats foranies dels 80, als vins dels 90, molt estructurats i marcats per la fusta i fins al retorn a les arrels a partir dels 2000.
L’enòleg de Scala Dei, Ricard Rofes, comenta: «per a algú nascut en aquesta terra i amant del vi, formar part daquesta història és un privilegi immens, però també una gran responsabilitat» i afegeix «celebrar els 50 anys de Scala Dei, el celler més antic del Priorat, ens impulsa a continuar elaborant vi amb la mateixa dedicació i respecte que ens van ensenyar els monjos cartoixans fa segles, mantenint viva l’essència de la nostra terra».
L’acte ha servit per commemorar mig segle del celler i també celebrar l’emocionant història d’èxit que, en aquests últims 50 anys, ha transformat el Priorat en una de les regions vitivinícoles més reconegudes. Una història que començava a Scala Dei el 1263, però que va estar a punt d’acabar amb l’arribada de la fil·loxera i l’emigració cap a les ciutats coincidint amb el boom de la indústria tèxtil. Gràcies als viticultors que van perseverar en el conreu ‘heroic’ de la vinya i a tots els qui van tornar a creure en el potencial del Priorat, els vins de la D.O.Q., amb un centenar de cellers, competeixen avui amb els millors del món.