Dansa i contalla de la mà de l’Orfeó Reusenc
Darrers assajos per la representació anual de ‘Misericòrdia: de Reus al cel’ de l’Orfeó Reusenc que s’estrena demà a la Prioral
425 anys després de l’advocació mariana que s’aparegué davant la pastoreta Isabel Besora, l’Albert Bermúdez va presentar un espectacle etnocoreogràfic quasi ritual que reviu la llegenda que ha donat la segona festa major a la ciutat.
És així com, des del 2017, amb una irònica interrupció per pandèmia, l’Orfeó Reusenc escenifica la salvació de la vila que venç la malaltia amb un espectacle que fusiona algunes de les disciplines de l’entitat com la dansa, el teatre, el cant i la música.
L’obra que es va emmarcar originalment com a acte del programa de Reus Capital de la Cultura Catalana l’any de la seva creació, i com a acte de Reus, Ciutat de la música l’any següent, va establir-se finalment el 2019 com a acte oficial del programa de Festa Major, i n’ha mantingut l’essencialitat artística durant sis edicions.
La peça, tot i no ser parlada, aconsegueix traduir els episodis que determinen la devoció popular envers la patrona de la ciutat amb prouta veracitat històrica; l’exacte nombre de consellers i jurats que acompanyen al batlle, la Catalina, mare de la fadrineta o el retorn de l’adoració a la candela, successiu a la epifania, divina són alguns exemples de l’extensiu treball de recerca que transmet la bellesa del miracle, però també la complexa penúria d’un poble desesperat en una indiscutible obra mestra.
Tradició i modernitat
La mostra multidisciplinària compta amb el suport de l’arxiprestat de la ciutat, que acompanya als tècnics en el trasbals que converteix el temple en un espai escènic.
En un espai ja essencial per la població de l’època, i davant la mateixa candela, l’espectacular escenografia barreja passat i present amb un domini impecable; els llums es confonen entre retaules i capelles que reconeixen la intervenció celestial de la verge com un record resident.
La part musical, ajustada pel mestre Albert Galcerà, explica l’aparició del segle XVI respectant gran part de les sonoritats d’època sense oblidar la còmoda modernitat.
Amb la participació de quasi un centenar de persones entre actors, cantaires, músics, dansaires i tècnics sota la direcció de la Jordina Almacellas i el Jordi Mateu, la representació anual s’estrenarà demà a la Prioral a les 21:30.