Cultivant Reus: un hort urbà autogestionat per joves

L’objectiu d’aquest projecte es fomentar la sostenibilitat i la participació juvenil amb els alumnes de 2n i 3r d’ESO dels instituts de la ciutat

Reus té una nova iniciativa que veruà la llum el proper dimarts 3 de desembre, a les 17:00 h, a l’hort educatiu del Jardí Agrari del Camp, a la Boca de la Mina. Aquest projecte, sorgit del treball col·laboratiu de joves de la ciutat, té com a objectiu fomentar la sostenibilitat, la participació activa i la consciència ambiental a través de la creació d’un hort urbà autogestionat.

Cartell de Cultivant Reus. Foto: Cedida

“Cultivant Reus” és el resultat de la jornada PROTOTIPS 2024, un laboratori creatiu impulsat per la regidoria de Joventut que convida estudiants de 2n i 3r d’ESO dels instituts de la ciutat a desenvolupar idees per fer front a reptes socials reals. La proposta guanyadora, presentada per un grup de l’INS Domènech i Montaner, planteja un hort urbà que, a més de ser un espai verd autogestionat, es converteixi en un punt de trobada per a activitats educatives i de sensibilització ambiental.

El regidor de Joventut, Daniel Marcos, ha destacat la importància d’iniciatives com aquesta: “Aquest projecte fomenta la participació activa i l’impuls de propostes que millorin la vida comunitària, sempre amb les persones joves com a protagonistes”.

El projecte compta amb el suport de la regidoria de Relacions Ciutadanes, que ha cedit l’espai de l’hort educatiu, i amb la col·laboració de l’IFE d’Auxiliar en Cura d’Animals i Espais Verds de l’INS Gaudí, els alumnes del qual aportaran els seus coneixements per ajudar al manteniment i gestió de l’espai.

Actualment, Cultivant Reus es troba en una fase inicial i busca joves voluntaris i voluntàries interessats a contribuir en el projecte. L’objectiu és ampliar el grup motor, que s’encarregarà de liderar la creació i gestió de l’hort i d’organitzar activitats.

El grup motor ja treballa en una programació variada d’activitats educatives i sostenibles obertes a tota la ciutadania. Algunes de les propostes inclouen:

Tallers pràctics: com la creació d’hotels d’insectes i casetes per a ocells i ratpenats.

Rutes per l’entorn: per explorar la biodiversitat local i conèixer millor l’ecosistema.

Xerrades i espais de reflexió: sobre medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic.

Elaboració de productes naturals: com bosses d’olors, cremes i perfums fets amb plantes de l’hort.

Accions de neteja i recollida de residus: amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de mantenir net l’entorn natural.