Creen la Festa dels falciots, un esdeveniment ornitològic que passarà per Reus
La primera edició del festival se centra en les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i el Tarragonès, on hi ha una important varietat d’ambients, com aiguamolls, platges i boscos de ribera
L’associació CEN, la Fundació Plegadis i Birding Catalunya organitzen la primera edició de la Festa dels falciots, un esdeveniment ornitològic que se celebrarà durant el cap de setmana del 18 i 19 de maig amb activitats en diferents punts del territori, amb l’objectiu de donar a conèixer els ocells que habiten les nostres comarques.
El festival se centra en les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès, on hi ha una important varietat d’ambients, com aiguamolls, platges, boscos de ribera, muntanyes, conreus de secà, rius o pinedes, entre d’altres. Tot plegat, diuen les entitats organitzadores, fa que la diversitat d’espècies d’ocells sigui també molt elevada i permetrà que durant aquests dos dies es puguin observar des de picots verds, grives, falciots, orenetes, abellerols i oriols fins a boscarles de canyar, corriols camanegres, cames llargues o xixelles, per exemple.
Activitats diverses i per a tots els públics
Durant els matins de dissabte i diumenge es faran tallers ornitològics, al Parc Samà i a Alcover, pensats per a tota la família. A través de diversos jocs i materials es podran conèixer millor els ocells que viuen a Catalunya: per a què serveixen els seus becs, com són els seus ous, quins són els moixons més petits i quins els més grans, etc.
També s’han programat tres sortides guiades per conèixer els ocells de diferents indrets del Camp de Tarragona. De la mà d’en Sergi Sales, els visitants faran un recorregut a la Torre d’en Dolça, a Vila-seca. En Màrius Domingo cercarà les aus que habiten a una zona humida clau de l’Alt Camp, els Aiguamolls del Pla de Santa Maria, i amb l’Albert Pardo i l’Enric Pàmies coneixereu els ocells presents a la platja d’Altafulla i la desembocadura del riu Gaià.
Dissabte a la tarda, l’activitat es desplaça al bell mig de la ciutat de Reus, al Parc Sant Jordi, on es convidarà els assistents a trobar els ocells que poden ser en un parc urbà, tot aprenent a identificar les tres espècies de falciots que crien a la zona.
Diumenge al matí, la Festa dels falciots torna de nou al Parc Samà, des d’on es veurà de primera mà en què consisteix l’anellament científic d’ocells i es faran sortides guiades observant els moixons que habiten aquest jardí botànic.
Per fer la cloenda del festival, els Agents Rurals aniran al parc per alliberar diversos ocells ja recuperats, que havien trobat ferits i van ser guarits als centres de fauna de la Generalitat.
A la web www.festadelsfalciots.org podreu trobar totes les activitats que es faran i també els enllaços per a poder-vos inscriure a les sortides.
Un esdeveniment que ha vingut per quedar-se
La Festa dels falciots té com a objectiu poder-se celebrar cada any, durant la primavera, amb la idea que en cada edició els participants puguin conèixer diferents racons del Camp de Tarragona, aprenguin a identificar espècies ben diverses de cada un dels ambients i que gaudeixin d’un dia en família amb tallers i activitats que també s’aniran renovant cada any.
L’esdeveniment compta amb el patrocini del Parc Samà, l’Aquamare Group i l’Ajuntament d’Altafulla, i també amb la col·laboració de l’il·lustrador de fauna Àlex Mascarell, l’Associació Mediambiental La Sínia, la Institució Catalana d’Història Natural, l’Institut Català d’Ornitologia i la il·lustradora Carla Gargots.