Continuen les passejades divulgatives del llibre-guia ‘Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus’

L’arquitecte Albert Pàmies encapçala la segona de tres rutes, ‘Innovació a l’arquitectura del centre de la ciutat’, en la qual hi participen també els arquitectes Jordi Sardà i Anton Pàmies

La ciutat no s’atura. «Es renova sempre, com les persones»; podem veure, també, «com els edificis vells conviuen amb els nous». Amb aquestes i altres idees, l’arquitecte Jordi Sardà ha introduït aquest dimarts 16 de juliol la passejada divulgativa Innovació a l’arquitectura del centre de la ciutat, la qual ha arrencat al Centre de Lectura (CdL) i ha estat encapçalada pel també arquitecte Albert Pàmies. Malgrat això, altres professionals de l’àmbit, com ara Anton Pàmies i el mateix Sardà, han anat dient la seva durant la realització de la ruta. S’ha volgut mantenir, de fet, un formar distès i participatiu. «Pregunteu, pregunteu. Volem que l’activitat sigui coral», ha convidat Sardà als assistents.

La passejada ha convidat a reflexionar sobre l’evolució d’edificis concrets, així com dels seus estils, materials i context en què van ser creats. També han sorgit explicacions sobre històries i dèries d’allò més interessants dels arquitectes, artífexs de molts dels habitatges singulars comentats a la ruta. Han sigut exemples els edificis d’habitatges socials de la plaça del Baluard, la mateixa plaça; l’área que envolta el Bartrina a la plaça del Teatre; l’Hotel Gaudí; cal Rocamora i Farmàcia Gispert del raval de Martí Folguera. «La zona del Teatre Bartrina, abans, era el jardí del CdL. La disposició projectada d’aquesta era ben diferent. Per exemple, no estava prevista, en uns inicis, la zona de joc infantil», ha recordat Anton Pàmies.

Els assistents de la passejada de ‘Fets Urbans’, ahir, i ja arribats a la plaça del Baluard. Foto: Alba Mariné

Per la seva banda, i ja a la plaça del Baluard, Albert Pàmies ha exposat que, quan creava l’itinerari, no va dubtar a triar l’edifici de serveis de l’Ajuntament, que acull al seu torn un aparcament públic soterrani [també la seu de la Sindicatura de Greuges]. «Sobta pel seu gran sòcol inclinat. Ja de ben petit em va cridar l’atenció per la seva geometria, això recorda que la ciutat va tenir un baluard», ha dit l’especialista.

La sortida que ens ocupa es tracta de la segona de tres que es duen a terme aquest juliol i, com dèiem, s’emmarca en els actes divulgatius del llibre-guia Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus. En l’organització de la iniciativa, hi ha implicats el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Ajuntament de Reus i l’Escola d’Arquitectura de Reus (URV). Per tal d’assistir a aquestes sortides, cal inscriure’s prèviament (arquitectes.cat). La tercera i última passejada serà Vida eterna al comerç local i la farà Núria Amat, el proper dia 30 (18h). El punt de trobada serà, altre cop, el CdL de Reus.

Temas: