Còdol Educació convertirà el mas modernista Vil·la Maria de Reus en un centre cultural «inèdit» a Catalunya

L’entitat, que fa 30 anys, rehabilitarà l’edifici i el farà la seva seu. El projecte inclou una cúpula immersiva i en global suposa invertir més de mig milió d’euros, finançats per la propietat, Còdol i la Generalitat

Còdol Educació, impulsora de programes divulgatius a Reus i el territori –molts relacionats amb sostenibilitat i patrimoni– fa un pas endavant en plena efemèride: havent assolit 30 anys, l’equip anuncia la rehabilitació en dues fases del mas modernista Vil·la Maria (o Mas Cuadrada), a l’avinguda de Falset. El projecte, de més de mig milió d’euros, té com a objectiu convertir l’edifici de l’arquitecte Pere Caselles (1902-1908) en la seu de l’entitat i en un centre cultural «inèdit» a Catalunya. Maria Adzerias, Albert i Mar Morelló de Còdol han plantat aquest divendres 11 d’octubre, doncs, amb la complicitat de la propietat, la llavor d’Oh! Obrador de Consciència Ecosocial, amb una cúpula immersiva com a element destacat. Esperen activar tot plegat d’aquí a un any.

En paraules dels professionals de Còdol, la iniciativa mostrarà un espai on «divulgar sobre art, natura i cultura», tot fent servir les tecnologies de suport i una visió sostenible integrada. «Lloguem l’edifici per 25 anys amb opció de pròrroga», ha esmentat Mar Morelló. La rehabilitació, primera fase de la qual suposa 300.000 €, es finança per la propietat, Còdol i la Generalitat (amb un ajut de prop de 178.000 €). L’activitat generada al mas catalogat està oberta a tothom: escoles, ciutadania i empreses. El centre cultural, a més, tindrà consell assessor amb 16 persones vingudes diferents àmbits i administracions.

El mas tindrà espais de reunió i d’administració i Còdol aprofitarà el vessant modernista per programar-hi visites. L’entorn també serà clau: l’edifici està envoltat per un jardí, on hi haurà espècies «pròpies del Modernisme». «Allà muntarem activitats i tallers on destacar la relació amb la natura i el planeta i farem servir la tecnologia, amb una cúpula geodèsica de 10 metres de diàmetre i 5 d’alçada per a projeccions immersives», ha dit Adzerias.

L’edifici ha estat tancat els darrers tres anys i, tot i les humitats i alguns elements malmesos, hi ha fusteries, rajoles i terra «ben conservats», han afirmat els arquitectes Núria Amat i Josem M. Lapeyra i han afegit: «Farem que el mas, amb elements semblants de Casa Navàs, el Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata o Mas Totosaus, torni a brillar tot respectant l’essència».

«Millorarem els tancaments per estalviar energia i ens valdrem d’una reproducció digital, una mena de mallat amb les mesures exactes de l’edifici mesurat amb làser, per tenir un control sobre el mas, ja que podem projectar-hi canvis estructurals que puguin produir-se a la rehabilitació», ha dit la seva l’arquitecte tècnic Jacint Solana, també implicat.

Temas: