Cent anys de ràdio a Reus
SER Tarragona-Ràdio Reus celebra la primera recepció de ràdio a les comarques tarragonines, que va ser el 29 de gener de 1924 al Teatre Bartrina
El Teatre Bartrina de Reus ha retrocedit aquest divendres, 1 de març, a la tarda, 100 anys. Exactament, fins al 29 de gener de 1924 per assistir a un esdeveniment que marcaria la història de la ciutat: la primera recepció de ràdio a les comarques de Tarragona. «No patiu, que tornareu al segle XXI», exclamava Adelaida Òdena, qui acabaria sent locutora de Ràdio Reus.
Ella mateixa ha presentat a Joan Díaz i a Francesc Balcells, membres del Centre de Lectura de Reus que, 100 anys enrere, entusiastes dels nous sistemes de comunicació que sorgien a principis del segle XX, van fer una demostració pública al Teatre Bartrina. Hi va haver nervis, però tot va sortir bé: van sonar els senyals horaris de París i, després, un concert de música emès des de l’estació de Nauen. Una fita que marcaria un abans i un després.
Amb aquesta recreació històrica ha començat l’acte d’homenatge dels 100 anys de la primera recepció de ràdio a les comarques de Tarragona, organitzat per SER Tarragona-Ràdio Reus. L’emissora és hereva de l’EAJ-11 Ràdio Reus, que naixia a partir d’aquesta primera recepció i que va començar a emetre un any després, al novembre de 1925, amb el mateix Joan Díaz com a director.
De tot plegat ha passat un segle. Malgrat tot, «la ràdio es manté intacta», ha valorat Jordi Cartañá, el conductor de l’acte d’homenatge i director del programa ‘Aquí Camp de Tarragona’. I si això passa és per diversos motius: «Perquè és instantània, és oral» i també perquè «la ràdio és invisible».
Al llarg d’aproximadament una hora i mitja, el Teatre Bartrina ha estat l’escenari d’un sentit homenatge a Joan Díaz, a Francesc Balcells i a tots els pioners de la ràdio catalana. Durant l’acte, Cartañá ha conversat amb personalitats de la ràdio, com Jaume Serra, actualment director de Prisa Media i anteriorment director de SER Catalunya i Ràdio Barcelona. La importància de la ràdio l’ha resumit ràpidament: «Abans, la gent que no sabia llegir, no tenia accés a la informació; els que no tenien diners, no tenien accés a la cultura». I el futur? «Ja la volien enterrar amb la televisió, però les noves tecnologies l’han ajudat», ha dit Serra, que ha recordat la bona salut de la FM, però també l’empenta dels podcasts.
Històrics com Enric Tricaz o Josep Baiges també han passat per l’escenari. Tots dos van conèixer a Joan Díaz, que «era un home amb molta empenta», ha dit Tricaz, mentre que Baiges ha recordat que Díaz anava sovint a la botiga del seu pare «i el meu pare em deia: aquest senyor és l’inventor de la ràdio a Reus».
Qui tampoc ha faltat és Andreu Buenafuente. «Van ser gairebé 10 anys» a Ràdio Reus, on es va formar. Ha recordat la llibertat creativa que va tenir. I és que va ser aquí on va néixer el programa ‘El terrat’, de la mà d’amics com Oriol Grau, que també va pujat a l’escenari del Bartrina per recordar aquells primers passos al món radiofònic. «Ni nosaltres enteníem massa què fèiem», deia Buenafuente, però «Reus té la capacitat de deixar fer».
«No va fundar Ràdio Reus, la va fer ell»
Durant l’acte d’homenatge, s’ha pogut escoltar el fragment d’una entrevista a Joan Díaz, on rememorava la fita. També la seva filla, Pilar Díaz, l’ha recordat i ha subratllat que el seu pare «no va fundar Ràdio Reus, la va fer ell». Pilar Díaz ha estat present a l’acte i ha rebut l’aplaudiment de tot el públic.