Aurores i Saturn: inici d’any de luxe al cel de Prades

La primera setmana de 2025 ja augura un any ple de grans fenòmens astronòmics, a l’espera d’un eclipsi total de Sol que el 2026 revolucionarà el món

La magnitud de l’infinit. Les estrelles. La immensitat de l’univers. La por a tot allò desconegut. El cel ens desperta multitud de sentiments. I aquí, a casa nostra, hi ha un lloc privilegiat per experimentar-ho. El cel de Prades arrenca un 2025 que, a dia d’avui, ja és de rècord. I això que només ha passat poc més d’una setmana. S’hi han pogut veure fenòmens astronòmics privilegiats que auguren un any ple d’èxits (almenys, en astronomia). Ho explica Aleix Roig, el responsable de continguts i alma màter del Parc astronòmic Muntanyes de Prades juntament amb la seva parella i directora del Parc, Georgina Serven.

«El dia 1 de gener ja ens va regalar aurores. No aurores boreals, sinó aurores SAR, una modalitat que no és visible a ull nu però sí amb càmeres i que mostra una llum rosada preciosa», explica Roig. Les imatges són espectaculars i ja li han regalat històries de pel·lícula. «Que un pare et digui que ha agafat la seva filla, li ha posat la jaqueta a sobre del pijama i han pujat a Prades a veure les aurores, és un regal que mostra que tot el que fem val la pena», explica. I les aurores SAR no es poden veure sempre. «El Sol té un cicle d’11 anys i ara estem en el que s’anomena un màxim ar. El moment idoni per veure aquest tipus d’aurores», apunta Roig. Però amb les aurores no acaba tot. El dia 4 de gener es va produir un fenomen d’ocultació de Saturn per la Lluna, el pas de la Terra pel punt més proper al i l’alineació de quatre planetes.

Estan en un moment dolç i en ple auge de l’astroturisme. Van arrencar fa més d’una dècada i el que era una il·lusió amb la incertesa de l’emprenedoria s’ha convertit en un projecte tangible i de reconeixement mundial. Fins i tot la NASA ha escollit, els darrers anys, algunes imatges del cel de Prades com a fotos destacades.

El projecte es va fent gran i el proper pas serà la creació de l’observatori. Ho estan treballant amb diverses administracions, mentre gestionen un dia a dia amb els ulls clavats al cel i amb nombroses activitats de divulgació, a més de viatges a Noruega per veure aurores boreals. Però la gran fita arribarà d’aquí a poc mes d’un any amb un eclipsi total de Sol que revolucionarà el món.

El 2025 promet. Els fenòmens d’aquests dies ja demostren que estem en un lloc i en un moment esplèndids. Quin serà el proper?