Aules on inculcar l’hàbit de llegir dins les escoles de Reus
Dos centres de la ciutat actualitzen les seves biblioteques escolars, fent d’elles espais polivalents i flexibles, on implicar també les famílies
Dos centres educatius de Reus han actualitzat les seves biblioteques escolars darrerament. L’objectiu és fer-les més polivalents i flexibles i, per també, acollir-hi, a banda de l’alumnat, a les seves famílies. El Diari ja es va fer ressò del projecte de l’Escola Eduard Toda, que a l’octubre va inaugurar la seva nova biblioteca, però una altra que està acabant els darrers preparatius de la seva és la Marià Fortuny.
Els membres encarregats de fer-ho, establerts en una comissió especial, són Àlex Tena, Anna Lleonart, Montse Arbonès, Elisenda Gil i la treballadora social Marta Ruiz, que és qui implica les unitats familiars. I és que, com bé assenyalen, Tena i Lleonard, mestre de 5è de Primària i cap d’estudis de l’Escola Marià Fortuny, respectivament, «per tenir una nova biblioteca, necessitàvem una sèrie de persones per prendre decisions, on estigués tothom implicat». Sobre els inicis del projecte per canviar la biblioteca, Tena els resumeix: «La biblioteca ja va estar en funcionament fa uns quants anys, però en arribar la Covid va haver-hi canvis metodològics i la vam repartir en racons lectors pel centre; passat el temps, però, vam voler-ne una de més centralitzada».
Per fer realitat tot això, van aprofitar un programa que feia la Fundació Bofill, Bibliotech, que té «com a objectiu -completa Lleonart- reactivar i enriquir les biblioteques escolars sense perdre de vista l’aspecte tecnològic i digital». A hores d’ara, porten una mica més d’un any fent el canvi.
L’aula que acull actualment la biblioteca ha passat per una pila de canvis i ara tot plegat s’ha estabilitzat. «Ara mateix conviuen l’Espai Ganxet, on es fan una sèrie d’activitats que generen un vincle amb Reus, i la mateixa biblioteca, que també resta oberta durant el pati, per a qui vulgui venir a llegir», esmenten Tena i Lleonart.
Perspectiva sostenible
La biblioteca és diàfana i està concebuda des d’una perspectiva sostenible, amb tot de fusta i colors càlids. També és polivalent i flexible, ja que «volem que els infants tinguin diferents espais i que se sentin a gust». Posar-se seriosament amb la biblioteca ha donat entitat a l’estança, on volen inculcar l’hàbit de la lectura, però anant més enllà, ja que tenen una gran diversitat de projectes.
«La implicació de les famílies és fonamental, elles ens ajuden a folrar llibres i classificar-los i llegir un llibre si els infants no ho han vist a casa és complex, s’ha de treballar aquí i en família», assenyala Tena, qui aporta que han hagut de fer esporga de llibres antics. «Hem potenciat la selecció de llibres específics, un catàleg ampli de diferents àrees de coneixement i d’estils diversos», aporten Lleonart i Tena.
Tenir varietat al catàleg els permet ensenyar als estudiants a triar llibres amb criteri, perquè llegir per a ells no sigui una obligació. «Si els agrada llegir còmics, endavant», afirmen tots dos. L’eina de catalogació ha estat un altre front en l’àmbit digital a reformular i volen incloure un racó digital, potser per sentir audiollibres. Tots aquests canvis els han dut a terme, també, amb l’ajut d’altres biblioteques escolars d’altres centres, les quals la comissió de biblioteca ha anat a visitar. També volen dur els alumnes a la Pere Anguera.
Inauguració: la nova biblioteca de l’Escola Eduard Toda
Reus va acollir la inauguració d’una biblioteca escolar fa poc: va ser el cas de la de l’Escola Eduard Toda. Durant l’estiu, la comunitat educativa del centre va acabar d’enllestir els serrells per tenir llest un nou espai de biblioteca. La idea de direcció, un cop obertes les portes de la biblioteca escolar, era començar ja amb el préstec de llibres, va exposar el juliol passat al Diari la directora de l’escola, Mireia Aguado.
L’antiga biblioteca era al segon pis i, en no haver-hi ascensor, era més necessari que mai obrir aquest espai a alumnes i famílies. Aguado també va explicar que la nova biblioteca és a la planta baixa i això «facilita l’accés de tothom». Aquesta biblioteca és una realitat, van recordar des de l’escola, gràcies als fons europeus PMOE - PROA +, «essencials» per dur a terme aquest projecte «tan important» per a la comunitat educativa i el seu alumnat.