Antoni Gaudí s’apropa a la beatificació: «Falta un miracle»

El Vaticà constata «les virtuts heroiques» de l’arquitecte i obre la porta a convertir-lo en beat. Si ho aconsegueix, el Papa ja podrà canonitzar-lo.

El Vaticà ha fet pujar un altre esglaó al procés de santificació d’Antoni Gaudí. Però cal anar pas a pas perquè abans de canonitzar-lo, cal que sigui beat. El papa Francesc ha signat aquest dilluns el decret que reconeix, després d’un estudi a fons, les “virtuts heroiques” de l’arquitecte, conegut com l’’arquitecte de Déu’. Geni i figura en la seva vessant artística, humana i arquitectònica, l’Església avança en l’afany de reconèixer-li les prestacions cristianes, cosa que obre la porta a la beatificació.

«Va practicar la vida cristiana d’una manera profunda i pot ser exemplar per a tothom», explica al Diari el prever de l’arxidiòcesi de Tarragona, president de l’Agència de Qualitat de la Santa Seu i impulsor de la beatificació de l’arquitecte, Armand Puig, que afegeix: «Emergeix una personalitat que ha practicat la vida cristiana amb un grau sublim». En aquesta línia, segons Puig, el decret signat certifica que «s’ha obert la porta perquè puguem entendre Gaudí per la doble vessant», en referència a la d’arquitecte i a la de santedat. Per això, aquest mossèn fill de la Selva del Camp té clar que Gaudí és «un home que va viure molt a prop de Déu».

El llarg camí cap a la santedat: 30 anys de la petició

Amb el decret signat pel papa Francesc –que confirma la positio- , es comença a aclarir el camí per a la santificació. En haver-li destacat les «virtuts heroiques», Antoni Gaudí ja és declarat “Venerable serf de Déu” pel Vaticà. Sent venerable, el següent pas és considerar-lo beat i, perquè així sigui, és necessari que s’hagi produït un miracle a causa de la seva intercessió. És a dir, «algú s’ha d’encomanar a Gaudí davant d’una situació de malaltia o una dificultat important per la qual no hi ha solució a la vista dels humans». A Gaudí li manca un miracle.

Aquest miracle ha d’apel·lar a un «fet extraordinari» i ha de constatar «una força especial a dins que la fa diferent de qualsevol fet humà”. I aquest caràcter especial l’ha de validar una comissió especialitzada del Vaticà en primer terme, i en última instància, el papa Francesc té l’encàrrec de certificar el miracle.

De fet, el Diari va recollir el 2012 una crònica periodística en què la reusenca Montserrat Barenys explicava que estava convençuda que s’havia curat d’una malaltia a la retina per intercessió de Gaudí. També hi ha qui creu que l’obra magna d’Antoni Gaudí, la Sagrada Família, mereix ser vista com un miracle. El procés és lent i, si és considerat beat, a Antoni Gaudí li caldrà un segon miracle perquè sigui canonitzat i se’l pugui considerar sant.

Els impulsors de la beatificació

Per aconseguir el posicionament del Vaticà, l’Associació Canònica Pro Canonització d’Antoni Gaudí ha hagut de moure cel i terra. El procés de beatificació es va impulsar fa més 30 anys. El 1992 l’entitat la presidia José Manuel Almuzara, mentre que posteriorment el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va constituir l’Associació Canònica que va prendre el relleu de la de caràcter civil. La nova associació, entre els quals hi ha Armand Puig, va accelerar el procés i va enviar el 2023 la positio o argumentari fonamental sobre la causa de la beatificació de Gaudí al dicasteri de les Causes dels Sants.

El procés per beatificar Gaudí va començar fa 30 anys. Foto: Arxiu de Barcelona.
El procés per beatificar Gaudí va començar fa 30 anys. Foto: Arxiu de Barcelona.

Segons l’Associació Canònica, Gaudí va ser «testimoni de fe, home de fe, gran observador de la naturalesa i arquitecte genial i s’ha convertit en una figura universal de l’arquitectura moderna. La seva aportació a aquesta disciplina va trencar amb els esquemes establerts. El testimoni de fe que va oferir en vida, ha quedat plasmat en la seva obra més important, la Sagrada Família de Barcelona».

El març de l’any 2000, la Santa Seu havia autoritzat l’obertura formal del procés diocesà de beatificació que va portar a constituir el corresponent tribunal per investigar la fama de santedat.

En el viatge a Espanya el 2010, el papa Benet XVI, quan va consagrar la Sagrada Família, el va definir com un «arquitecte genial i cristià conseqüent» que «va superar l’escissió actual entre la consciència humana i la consciència cristiana, entre l’existència en aquest món temporal i l’obertura a una vida eterna, entre la bellesa de les coses i Déu com la Bellesa».

Objectiu: 2026

El millor escenari per a l‘Església és fer coincidir pel 2026 la finalització de la torre més emblemàtica de la Sagrada Família, la torre de Jesús, amb la commemoració de l’Any Gaudí i la beatificació de l’arquitecte. L’any que ve farà 100 anys de la mort de l’artista i, si s’acaba la torre, el temple serà l’edifici més alt de Barcelona. L’Associació Canònica somia amb què el papa Francesc vingui a Barcelona a inaugurar la torre de Jesús i beatificar Antoni Gaudí. El temps dirà.