Així serà la nova zonificació escolar amb Reus dividit en 4 àrees

La ciutat passa a un sistema estàtic: les famílies escolliran col·legi dins l’àmbit on viuen. Uns 400 alumnes estrenaran el model el pròxim curs 2025-2026

La nova zonificació escolar que ordenarà els col·legis de Reus a partir del curs 2025-2026 ja està perfilada. La ciutat quedarà dividida en quatre grans àrees: la intenció del govern, tal com ja va recollir aquest rotatiu, és que les famílies que visquin en cadascuna d’elles trobin a dins seu una oferta de centres –públics i concertats i privats– «variada» i «suficient» on matricular els seus fills. La finalitat de la redistribució és «reduir la segregació».

El mapa ha corregut en les darreres setmanes entre els pares i mares després d’aparèixer publicat durant unes hores, en un impàs de tests, al web municipal, d’on després va ser despenjat. La planificació passarà pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i prendrà fermesa en els pròxims dies.

Així, la zona A, que quedaria encaixada al nord-oest, comprendrà les escoles Cèlia Artiga, Mowgli, Els Ganxets, Montserrat, Joan Rebull, Maria Cortina, Pompeu Fabra i La Presentació. Dins la zona B, més o menys cap al sud-oest, hi haurà Prat de la Riba, Prim, Misericòrdia, Mare Molas, Teresa Miquel i Pàmies, Alberich i Casas i Pare Manyanet.

La zona C, al seu torn, cau al sud-est i inclou Sant Bernat Calbó, Marià Fortuny, Puigcerver, Eduard Toda, Rosa Sensat, Arce, Isabel Besora i Aura. Finalment, les famílies que resideixin entre les línies de la zona D, que s’ajusta a la part nord-est de la ciutat, podran triar entre Sant Josep, La Vitxeta, Sant Pau, Pi del Burgar i Rubió i Ors.

Fins ara, la zonificació escolar a Reus se cenyia a un model conegut com a dinàmic, on les prioritats de centres per als alumnes s’establien mitjançant un radi d’influència individualitzat des del domicili. El nou sistema s’etiqueta com a estàtic, és més comú que l’anterior i es fonamenta en quatre divisions fixes amb una oferta predefinida.

Els germans, junts

Al voltant de 800 nens i nenes s’incorporaran a I3 el curs 2025-2026. Però, d’aquests, prop de la meitat són germans d’altres que ja estudien i per a ells es mantindrà el criteri d’anar junts a un mateix centre. Així que la nova zonificació l’estrenaran uns 400 infants en pocs mesos.

El plantejament ha rebut el vot de confiança, en general, d’Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) i la Xarxa d’Escoles Públiques de Reus (CEPR), en el sentit que esperen que contribueixi a mitigar el problema de segregació que arrossega el municipi, tot i que «caldrà esperar uns anys per veure si realment funciona».

A Reus, l’índex de dissimilitud –la proporció que hauria de canviar de centre per aconseguir l’equilibri– és del 0,36, per damunt del 0,33 català. La zonificació que ara començarà a rodar-se busca equilibrar l’escolarització i aspira a fer viable una reducció de ràtios en lloc de l’indesitjable tancament de línies.

L’Ajuntament –igual que el Departament d’Educació de la Generalitat– ha declinat pronunciar-se sobre com serà el mapa fins que hi hagi una organització oficial. En un article publicat a l’octubre, el Diari va reflectir declaracions de la regidora d’Educació, Pilar López, que explicava que la zonificació a què llavors s’estava donant forma permetrà que «a cada àrea se li puguin aplicar mesures diferents en funció de les seves necessitats», controlar la sobreoferta i «mirar de baixar les ràtios en determinats centres».

«També implicarà una detecció i una diagnosi de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu», detallava López. I destacava que aquest nou esquema s’ha confeccionat «per tal d’anar a millor» i que es mantindrà «viu».

El canvi del mapa escolar figura al Pla d’Acció Municipal (PAM) del govern per aquest mandat i ve marcat pel decret 11/2021 de 16 de febrer, de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió als centres del Servei d’Educació de Catalunya, que ofereix «una nova mirada, els requisits de la qual no s’estaven complint». El projecte és similar al de l’anterior etapa socialista.

«Ens hauria agradat poder-hi participar»

Famílies que duen els infants a escoles bressol municipals i que afrontaran el salt a I3 han explicat a aquest rotatiu que els hauria agradat «poder participar» en l’elaboració del nou mapa escolar. «Sentim que no se’ns ha tingut en compte, que no se’ns ha demanat opinió», apunta una de les mares. I assenyala que, considerant factors com la reserva per a germans, hi haurà nens i nenes que «potser acabaran matriculats a distàncies que no permetin anar a l’escola a peu».

Una altra mare critica que dins la seva zona «només hi ha una o dues escoles públiques atractives» i que aquestes «segurament rebran moltes sol·licituds». «Hi ha qui està pensant a matricular els nens a pobles dels voltants o canviar de domicili, i qui es veurà abocat a triar la concertada», exposa.

Temas: