Aeroport de Reus: 1,2 milions de passatgers i 21.900 vols, les millors xifres des de 2011
La infraestructura tanca el 2024 amb les dades més elevades des que Ryanair va tancar la base de Reus, fa 13 anys
L’Aeroport de Reus tanca, oficialment, el seu millor any de la darrera dècada. En total: 1.181.520 passatgers i 21.921 vols. Les dades publicades per Aena aquesta setmana són les més elevades des del 2011, quan l’aeròdrom va comptar amb més d’1,3 milions de passatgers. Aquell va ser el darrer any de la base aèria de Reus de Ryanair, oberta el 2007. Amb el seu tancament, l’activitat es va reduir notablement i els passatgers anuals de l’Aeroport van quedar per sota del milió. Un topall que es va trencar el 2017, amb un ascens que es va veure estroncat de nou per la Covid.
Les xifres de 2024 confirmen la tendència a l’alça de la infraestructura després del parèntesi de la pandèmia i amb previsió de seguir creixent. I és que, com avançava recentment el Diari, les aerolínies que operaran aquesta propera temporada (que s’encetarà al març) oferiran més d’1,5 milions de bitllets, uns 200.000 més que el 2024. Així doncs, s’espera un nou any de rècord, amb 44 connexions aèries confirmades, cinc més que l’any passat.
Però l’Aeroport no tan sols ha assolit el rècord de passatgers dels darrers 13 anys, sinó també el de número de vols, amb un total de 21.921 operacions. La xifra és fins i tot superior a la registrada el 2011, quan la infraestructura en va operar 21.494, i ens hauríem de remuntar al 2010 per trobar una xifra més alta.
La diferència d’ara amb 15 anys enrere és que, llavors, Ryanair tenia base a l’aeroport reusenc. L’aposta es traduïa amb més de 950.000 passatgers moguts tan sols per la aerolínia irlandesa. Ara, Ryanair segueix sent la companyia amb major activitat a l’Aeroport, però l’activitat s’ha anat repartint entre altres aerolínies arribant el 2024 a xifres que feia una dècada que no es veien a Reus. El 2011, quasi el 70% de passatgers corresponien a Ryanair, i ara ho són el 50%. Per darrere, Jet2 representa el 23,44% de passatgers i TUI Airways, quasi el 16%. Per darrere queden companyies com Easyjet, TUIfly o Air Nostrum.
Ara, la idea de recuperar la base operativa de Ryanair de Reus torna a planejar, el que podria ser un retorn a l’època daurada de l’Aeroport. Així consta al pla de creixement a Espanya amb horitzó 2030 que la companyia irlandesa va presentar a principis de 2024. En concret, es posa sobre la taula l’obertura de cinc noves bases, entre les quals, la de Reus. No obstant, Ryanair encara no ho confirma i «depèn que es compleixin les condicions òptimes del mercat espanyol», exposava en el seu moment al Diari la country manager de Ryanair a Espanya, Elena Cabrera. En tot cas, confirmava que la companyia aposta per seguir creixent a Reus i, de fet, el 2024 va posar a disposició un 14% més de bitllets, amb un total de 700.000.
Cinc nous enllaços per 2025
La temporada 2025 de l’Aeroport de Reus vindrà marcada per la incorporació de cinc nous enllaços cap al Regne Unit. En concret, Easyjet operarà tres noves rutes (Londres Southend, Glasgow i Belfast) i Jet2 sumarà Liverpool i Londres Luton. En total, per ara hi ha previstes 13 connexions de TUI, 12 de Ryanair, 12 de Jet2, cinc d’EasyJet, una de Vueling i una d’Air Nostrum.
Un any més, la temporada s’encetarà al març i s’allargarà fins a principis de novembre. S’ampliarà també fins llavors la ruta de Vueling a París i els vols d’Air Nostrum a Palma de Mallorca. Per ara, no hi ha prevista cap ruta pel proper hivern, un repte que encara quedaria obert.
Remodelació de la zona on aparquen els avions, en breu
Aquest 2025 ha de començar l’obra visible de la remodelació de la plataforma de l’Aeroport. Concretament s’ha de reconstruir el paviment dels llocs d’estacionament de l’1 al 7, aquells ubicats entre la terminal i la torre de control, destinats principalment a aerolínies comercials. L’objectiu és solucionar deficiències que permetin millorar la capacitat de la plataforma. A més, es donarà solució a problemes d’inundació en episodis de fortes pluges amb la implantació d’un nou tram de col·lector de drenatge a la zona de la plataforma. La part visible de les obres, que suposen una inversió de 8,7 milions d’euros, encara no han començat, i ara s’estarien fent treballs previs, segons fonts d’Aena.