200 botes volen al crit de «volem Masclet!» a Reus
Cercavila del Masclet. «Recuperar l’esperit de la cercavila del poble» i «que la gent se la senti seva, balli i participi», l’objectiu d’aquesta Misericòrdia 2023. Qui va equipar-se amb alguna referència al Ball de Cercolets va tenir premi
Fins a 200 botes, 150 d’elles al Mercadal i les 50 restants en un segon llançament a la plaça de la Llibertat, van volar ahir pels aires. Els reusencs les reclamaven, tal com marca la tradició, al crit de «volem Masclet!».
Enguany, la Cercavila del Masclet s’havia fixat un propòsit molt clar. «Incentivem que la gent se la faci seva, que això no esdevingui només un aparador. Es tracta de ballar i participar, de recuperar l’esperit de la cercavila del poble com a punt de confluència entre la gent i els elements», explicava la tresorera del Col·lectiu del Masclet, Meri Díaz.
El Col·lectiu preveia una molt bona afluència i, deu minuts abans de l’inici, la gent ja s’apinyava a les primeres files del Mercadal. Estirant amunt els braços, a espatlles d’algun company o enfilant-se als fanals de la plaça, tothom buscava el millor sistema per assegurar-se una de les preuades botes que, des de fa ja un temps, es lliuren al públic buides.
Aquesta vegada, van establir-se quatre punts de recàrrega de la típica barreja de vermut i Plim, més enllà del propi del Col·lectiu del Masclet, «per col·laborar amb l’autofinançament de quatre entitats de la ciutat». Els gestionaven, repartits pel recorregut, els Xiquets de Reus, el Casal Despertaferro, les Insubmises Roller Derby Reus i el Comitè del 112.
Tot i que el preu del Masclet s’havia fixat en 2 euros, acudir vestit amb alguna referència clara al Ball de Cercolets –que va ser el guanyador del darrer concurs de disfresses, per Sant Pere– significava una rebaixa del 50% en la recàrrega.
I més d’un va complir. A prop de l’entrada al carrer Monterols, a punt d’iniciar-se la cercavila, Yana Sidarchuk enllestia una particular transformació en cercoleta amb l’ajuda del seu grup d’amics. «M’he posat una corona de flors i ara ells m’estaven pintant alguna altra flor a la galta», explicava. A pocs metres, els Campaners celebraven els 450 anys de la Petra Clàudia vestits d’espelmes al voltant d’un pastís.
Un «canvi de xip»
I és que també «hem demanat a tots els elements que formen part de la cercavila que impliquin al públic de la manera que ells considerin», apuntava la tresorera del Col·lectiu del Masclet. I afegia que «tot just uns anys enrere havíem fet canvis, per dir-ho d’alguna forma, més legislatius, com tot el tema de llançar les botes buides perquè no podem distribuir alcohol sense control. Després d’aquests canvis legislatius, volem fer un canvi de xip i que arribi per quedar-s’hi».
La Cercavila del Masclet va resultar ahir multitudinària i va comptar amb més música incloent una segona batucada al desenllaç.