URV: un projecte d’èxit

A la nostra demarcació, malgrat que a vegades ens costa identificar-los, temin uns quants projectes, que es poden definir com projectes d’èxit. Sense dubte la Universitat Rovira i Virgili (URV)  és un d’ells. L’any 1991, el Parlament de Catalunya, d’acord amb la proposta del govern del president Pujol, va crear a Catalunya tres noves universitats fora de Barcelona. Una d’elles, la nostra, la URV. El govern va optar per crear aquestes universitats territorials per descentralitzar el sistema universitari, malgrat en alguns ambients acadèmics, va ser una decisió que va crear certa polèmica, pensaven que debilitaria el model universitari català, i faria que les universitats territorials no tingueren la qualitat desitjada. El temps ha demostrat que no va ser així. A la URV es va assimilar ràpidament que universitat territorial no havia de ser sinònim d’universitat de segona, o de menys qualitat, al contrari. I a la vegada la URV va assumir que ser universitat territorial, no significava ser exclusivament universitat de Tarragona, sinó de tota la demarcació, i en presencia a tot el territori. Avui la nostra universitat té set campus i seus diferents, a Tarragona (2), Reus, Tortosa, Vila-seca, el Vendrell i Vilafranca del Penedès.

Al llarg de més de trenta anys, la URV ha sabut compaginar aquesta vocació d’universitat territorial, amb vocació, voluntat i  ambició de ser una universitat de qualitat i excel·lència. La URV durant aquests anys, ha format capital humà i talent, però també ha realitzat recerca de molta qualitat, ha transferit coneixement a les empreses del territori, s’ha implicat en el teixit social i econòmic de la seva demarcació, i ha assolit fites tan rellevants com el campus d’excel·lència internacional. Aquests fets s’han reflectit en el posicionament de la nostra universitat en els diferents rànquings internacionals, que avaluen les universitats del món, alguns publicats recentment. Per tenir una primera referència, al món hi ha més de vint-i-cinc mil universitats, a l’estat espanyol noranta-una, i a Catalunya dotze. Resulta interessant analitzar els resultats dels rànquings amb més prestigi en l’àmbit internacional. Així al QS World University Ranking 2024,  la URV se situa la 670 del món, la 21 de l’estat, i la cinquena de Catalunya. El Times Higher Education (THE) que analitza les universitats de menys de 50 anys, Young University Ranking 2024, situa a la URV a la posició 112 de tot el món, i com la segona millor de l’estat i de Catalunya, només per darrere de la UPF. L’Academic Ranking of World Universities (ARWU), conegut com a Shanghai Ranking, situa per al 2024, la nostra universitat al rang 701-800 del món, la 21 de l’estat, i també la cinquena de tota Catalunya. I finalment, el Units Center World University Rankings (CWUR) situa la URV en la posició 558 del món per al 2024, la setzena posició de les universitats espanyoles, i la cinquena catalana. Per tant, podem concloure que la nostra universitat està situada entre de les millors universitats del món, sempre entre el segon i tercer percentil. I també entre les millors espanyoles i catalanes, que en termes generals també tenen un molt bon nivell.

Ens hem de sentir orgullós d’aquest projecte d’èxit, és un projecte que s’ha construït amb el treball i esforç de molta gent, des de rectors, i responsables polítics, fins a alumnes, passant pel personal docent i investigador, el personal tècnic, de gestió, d’administració i serveis, i molts altres actors. Si em permeten una referència personal, també em sento corresponsable d’haver contribuït de forma molt modesta a aquest èxit, en un doble besant. En primer lloc, com a professor associat de la URV durant vint-i-cinc anys, des del 1999 fins a l’actualitat. I també com a alcalde de Tortosa, l’any 2008 vam fer possible l’adquisició i posterior cessió dels terrenys, on es va construir l’actual edifici del Campus de Terres de l’Ebre, que vam inaugurar amb el president Mas i el rector Grau, l’any 2012.

Com tots els projectes d’èxit, cal continuar treballant per mantenir el nivell, i millorar-lo en un futur. Tots a la nostra demarcació, tenim aquesta responsabilitat, no només la comunitat universitària, sinó també les diferents institucions, el teixit empresarial i social del nostre territori, i en general tota la ciutadania. El projecte de la URV el construïm entre tots, i és de tots.

Temas: