Turisme, set beneficis indirectes

Des de fa uns anys, en part per la saturació turística de Barcelona i pel conflicte polític sobre Hard Rock, els beneficis evidents del turisme arriben acompanyats del debat sobre els problemes que genera el seu excés. El monocultiu turístic és un error i és bo que es plantegin límits i alternatives, però quan es valora l’impacte del sector convé tenir presents tots els beneficis indirectes que el turisme aporta i que massa sovint passen desapercebuts.

El sector és més, molt més, que els llocs de treball que genera, l’entrada de diners d’arreu d’Europa o els beneficis empresarials que reparteix. Set beneficis indirectes com a mostra en una llista oberta, ni tancada ni exhaustiva:

1. Multinacionals turístiques. Hi ha cadenes hoteleres, agències de viatges i empreses tecnològiques que han crescut des d’aquí gràcies al turisme. Multinacionals amb els serveis centrals i els seus equips directius a la Catalunya Sud.

2. Coneixement i innovació. L’èxit de la Costa Daurada fa possible que el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci (Eurecat) faci recerca i innovació des de Vila-seca. Coneixement i impacte.

3. Capital. Al costat del turisme una regió dinàmica necessita indústria, tecnologia, serveis de valor afegit i un bon sector primari. A la Catalunya Sud el capital per fer créixer aquests negocis ve, molt sovint, del turisme. Dels petits empresaris que comencen estalviant en feines de temporada als grans del sector que diversifiquen invertint en la indústria o l’agricultura.

4. Connectivitat i infraestructures. Sense el turisme potser el Banc Mundial no hauria finançat l’AP-7 ara fa seixanta anys i és segur que els aeroports de Barcelona, Girona i Reus no tindrien els vols internacionals que tants empresaris utilitzen per créixer i exportar. Una part de les infraestructures i les connexions que l’economia catalana utilitza per connectar-se amb el món no hi serien sense el turisme que les justifica.

5. Cuina, oci i cultura. La gastronomia és l’exemple perfecte de tants d’altres espectacles i oferta cultural que gaudim gràcies al turisme. Sense turistes els millors restaurants del món no serien a Catalunya i els concerts i festivals d’estiu serien més l’excepció que la norma. Gaudim de molta oferta cultural perquè el turisme la fa possible.

6. Obertura i presència global. Si l’economia catalana, incloent-hi la Catalunya Sud, és una economia oberta, exportadora i amb capacitat d’atreure inversió internacional és, en bona part, perquè fa anys que es relaciona amb el món a través del turisme. El nostre nivell d’anglès, encara millorable, i la idea que el nostre món és el món no serien el que són sense els milions de visitants internacionals que acollim cada any.

7. Marca. En l’economia global una regió que aspiri a fer-se un lloc, atreure inversions i exportar productes i serveis, necessita un posicionament que la situï al mapa. Barcelona i la Costa Daurada, la marca turística de la Catalunya Sud, són un bon exemple de posicionament aixecat, en bona part, gràcies al turisme. El món ens coneix perquè ens visita i aquest coneixement té mil i una derivades positives.

El turisme té beneficis directes evidents, és clar, i també inconvenients i costos indirectes mig ocults que la massificació ha fet emergir, sí. Hi ha, encara, una tercera categoria, la dels beneficis indirectes, menys visibles, però importants i indispensables. La llista va força més enllà dels set d’aquest article d’estiu, però convé tenir present que en el turisme, com passa sovint, l’essencial no sempre és el més visible.

Temas: