Pimec 50 anys

Aquesta setmana es va dur a terme la trobada dels òrgans de govern de la patronal de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya  PIMEC, al Monestir de Montserrat, que està celebrant, com saben, el seu mil·lenari. PIMEC aquest any celebra precisament el seu cinquantè aniversari, el president Antoni Cañete assenyalava que celebrar cinc dècades, que per l’entitat és molt important, pot semblar molt poc rellevant quan ho compares amb la celebració dels mil anys de la fundació del monestir de Montserrat. Tot seguit, l’abat de Montserrat, el Pare Manel Gasch, va indicar,  de forma encertada, que tota celebració o fita és important, que per celebrar els mil anys, primer has de celebrar els cinquanta, els cent, i així successivament, i si no assoleixes aquestes fites abans,  no arribaràs mai als mil.  I efectivament, quan treballes a una entitat o una institució, importa fer la feina bé cada dia, contribuir al progrés de l’entitat i la societat, mes a mes, any a any. Però és essencial, és  fonamental, mantenir viu el sentit transcendent de les nostres accions. La nostra feina, la nostra obra d’avui és possible,  perquè abans alguns ha fet la feina amb anterioritat  perquè jo pugui fer avui la que pertoca, i demà n’hi haurà alguns que podran continuar fent la feina perquè jo hauré fet la meva tasca. Les persones passem, les institucions perduren, però sense el treball,  dedicació i compromís de les persones concretes, de vegades anònimes, les institucions no podrien continuar. Si aquest any l’entitat PIMEC, celebra els seus cinquanta anys d’història, no és gràcies a les més de 650 persones que avui formen part dels seus òrgans de govern, que també,  ni als més de 200 treballadors de la institució, que també, és gràcies a centenars, milers de persones, directius, treballadors, i socis que al llarg de les darreres cinc dècades, han anat aportant el seu gra de sorra.

Avui PIMEC amb més de 150.000 empreses associades, és una organització patronal més representativa a Catalunya, que participa a més de 900 comissions, taules i fòrums específics de negociació i concertació socioeconòmica. A més des de fa poc, ha assolit espais de representació en l’àmbit estatal com la Comisión Nacional de Convenios Colectivos, el Consejo Estatal de la PYME, l’Observatorio Estatal de la Morosidad Privada, o el Consejo Económico y Social. També en l’àmbit europeu PIMEC té un important paper, formant part des de fa anys de SMEunited, l’organització patronal europea que representa les petites i mitjanes empreses. Actualment, Antoni Cañete ostenta una vicepresidència d’aquesta organització, i PIMEC participa activament de la tasca d’interlocució i incidència amb les diferents institucions europees.

En l’àmbit territorial  sense dubte, també PIMEC és l’entitat empresarial amb més implantació a tota Catalunya, a la nostra demarcació té delegacions territorials  a més de Tarragona, a Terres de l’Ebre, al Baix Camp i al Baix Penedès. En aquestes delegacions actualment hi ha prop de seixanta empresàries i empresaris compromesos, treballant als òrgans de govern, encapçalats per Jordi Ciuraneta  l’actual president territorial a la demarcació de Tarragona.

Tota aquesta trajectòria, tota aquesta representativitat, i tota la capacitat d’incidència i de defensa dels interessos de les pimes i autònoms, que representen el 99,8% de les empreses del nostre país, així com el 70% de l’ocupació, i el 65% del PIB de Catalunya, és com he dit, fruit de l’esforç i compromís de moltes persones al llarg dels cinquanta anys d’història. Tanmateix, com en qualsevol  organització hi ha persones amb un paper més rellevant, en aquest cas cal recordar a tots els fundadors, a l’anterior president i actual president de la Fundació Pimec Antoni González, així com a Antoni Cañete, president de la patronal des de 2021, i secretari general de l’entitat des del 2005 fins que va assolir la  presidència.

Cinquanta  anys de compromís i de molt d’esforç, que han de permetre d’aquí uns quants anys celebrar el centenari, i potser algun dia, i després del  treball de milers de persones, celebrar el mil·lenari com avui fa el monestir de Montserrat, o com farà en el seu moment el Monestir de Poblet, a casa nostra.

Temas: