Llei d’indústria i pimes

En aquests moments el govern estatal està tramitant l’avantprojecte de Llei d’indústria i autonomia estratègica. Malgrat l’excel·lent tractament el diumenge passat al suplement Economia & Empreses d’aquest Diari, per part de Rafael Servent, aquest serà un dels molts projectes de llei que no centraran l’atenció de la majoria de mitjans de comunicació generalistes. En canvi, la repercussió que tindrà sobre la societat serà rellevant.

Som conscients de la importància del sector industrial dins l’economia a Catalunya i a l’Estat, i que s’hauria d’augmentar. En canvi, no se si som conscients del pes de les petites i mitjanes empreses (pimes) en aquest sector. És habitual identificar la industria amb grans factories en mans de multinacionals, i aquestes son importants, fonamentals i no podem prescindir. Però hem de ser conscients, que a Catalunya el 99% de les empreses industrials son pimes, i que aquestes generen el 69% del total de l’ocupació industrial a Catalunya. A nivell estatal aquests xifres son semblants, les pimes representen el 99% de les empreses industrials, i ocupen el 59,5% del personal del sector. Conclusió, no podem elaborar d’una llei industria, on les pimes no estiguin molt presents.

L’actual llei d’indústria espanyola té més de trenta anys. Durant aquestes dècades, el sector industrial, les empreses, i l’economia han canviat molt. Nomes això imposa una actualització legislativa. A més, alguns esdeveniments, com la pandèmia del Covid, el desenvolupament industrial dels països asiàtics, la deslocalització d’una part de l’activitat productiva, la guerra a Ucraïna, el posicionament nord americà envers el sector industrial, han ficat de manifest algunes debilitats de l’economia europea. Per aquest motiu, el govern seguint l’estela marcada a la Unió Europea, planteja de forma encertada el projecte no nomes com una llei d’indústria sinó també com una llei d’autonomia estratègica.

Aquest avant-projecte, que va arrancar a l’anterior legislatura, es un molt bon punt de partida, però te aspectes a millorar, que es podran resoldre durant la seva tramitació. El text es ampli, ambiciós, planteja els reptes de present i futur del sector, i de la necessària autonomia estratègica, i apunta solucions. En canvi, necessita millorar-se, en la concreció d’aspectes, com la implementació temporal, o els compromisos pressupostaris per desenvolupar una política industrial efectiva. Cal millorar més, la coordinació i el respecte de l’àmbit competencial de les comunitats autònomes, hem de recordar que l’article 139 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva en matèria d’indústria per a la Generalitat. I sobretot, cal millorar de forma substancial, la presència i el tractament de les pimes en tot el text. Fa pocs dies, amb el president de la comissió d’indústria al Congres de l’anterior legislatura, l’amic Joan Capdevila, comentaven precisament aquest aspecte. Em consta de primera mà, la sensibilitat i el compromís del Ministre Jordi Hereu, i el seu equip, envers les petites i mitjanes empreses. També la consideració envers les pimes dels diferents grups parlamentaris. I em consta la determinació de la patronal catalana PIMEC al respecte. Vull recordar com al pacte nacional per la industria 2022-2025 a Catalunya, PIMEC va assolir una reserva del 60% de les subvencions i ajuts per a les pimes industrials.

Hem d’assolir l’objectiu que les pimes tinguin més pes en la futura llei d’indústria, als efectes d’incrementar la seva dimensió, millorar la competitivitat, i garantir el seu futur, la nostra economia també ho necessita. Entre tots ho hem de fer possible.

Temas: