La prevenció, eina clau per a la igualtat d’oportunitats
Garantir el benestar, desenvolupament i participació dels infants i joves és un dels pilars bàsics que tota societat hauria de tenir com a principi fonamental. Malauradament, en ple segle XXI, milers de nens i nenes no tenen assegurades unes mínimes condicions que els permetin viure en igualtat de condicions. Aquests dies es commemora el Dia Universal dels Drets de la Infància, una efemèride que recorda l’aprovació del tractat en el qual l’Assemblea General de les Nacions Unides enumera els drets fonamentals que les societats haurien de garantir per als infants i reconeix la importància de protegir i promoure aquests mínims per a tots els nens i nenes.
Per garantir la possibilitat de creixement de tots els infants en igualtat d’oportunitats la prevenció és una eina bàsica, i en aquest context, els Serveis d’Intervenció Socioeducativa, com el SIS 0-3 de Cambrils que gestiona la Fundació Pere Tarrés, esdevenen recursos clau per tractar de manera prematura i amb un acompanyament professional adequat totes aquelles qüestions que permetran un bon desenvolupament emocional, cognitiu i social.
Nombrosos estudis evidencien que l’etapa primerenca és essencial en la construcció de l’infant. Durant els primers anys de vida el cervell d’un infant experimenta el període de màxima activitat neuronal i pot generar fins a un miler de connexions per segon. Aquesta etapa és crucial per al desenvolupament cognitiu i emocional, ja que les experiències i les interaccions amb l’entorn influeixen directament en la configuració del cervell. A mesura que el nen o nena va creixent, algunes d’aquestes connexions es mantindran, mentre que d’altres es reforçaran o es desconnectaran en funció de l’ús i l’aprenentatge. És per això que és molt important oferir informació, assessorament i acompanyament a les famílies en aquesta etapa vital, per assegurar que els nens i nenes creixin de manera equilibrada, saludable i feliç. De la mateixa manera, també és essencial proporcionar al personal cuidador eines i recursos adequats per afrontar els reptes que la criança comporta i fomentar un entorn familiar positiu, on els infants puguin explorar, aprendre i desenvolupar-se emocionalment.
En el seu llibre «El cervell del nen», Daniel J. Siegel, ens explica com els pares/mares i educadors/es poden influir en el desenvolupament emocional i intel·lectual dels infants, posant èmfasi en la importància de la connexió entre les experiències emocionals i el desenvolupament cognitiu: si promovem una comunicació efectiva i una relació saludable entre pares/mares i fills i filles, es potencia la capacitat de formar-se una percepció coherent del món. És a dir, a mesura que els acompanyants educatius prenem consciència de la importància de l’educació emocional, podrem ajudar els infants a regular les seves pròpies emocions i a desenvolupar habilitats socials per al seu futur.
Així és com es treballa en els SIS: des de l’acompanyament emocional i col·locant l’infant sempre en el centre de la intervenció, proporcionant les eines i el suport necessari per afrontar les dificultats en la criança, enfortint les habilitats parentals i creant un entorn més estable i favorable per als infants.
Sovint aquest aprenentatge d’eines i tècniques es produeix des d’espais de relació mútua, xerrades i tallers que serveixen per crear un entorn reflexiu i potenciar la creació de xarxa social entre famílies per oferir espais segurs on compartir inquietuds i enriquir la perspectiva educativa.
No podem oblidar tampoc la importància de la perspectiva comunitària: a Cambrils recentment s’ha constituït la Xarxa per la Petita Infància, un espai d’interrelació que agrupa professionals de diferents àmbits (pediatria, infermeria, fisioteràpia, psicologia, educació) que treballen amb el col·lectiu de petita infància. L’objectiu d’aquest treball col·lectiu és sensibilitzar la societat sobre els drets dels infants a través d’iniciatives de caràcter comunitari per tal de prevenir situacions de risc i dotar les famílies dels recursos necessaris per exercir la seva parentalitat i marentalitat de forma positiva.
Un cop més, la prevenció: fomentar una cultura de la prevenció, com fem cada dia des dels serveis socioeducatius, és vital per garantir un futur millor per als infants i les seves famílies. Són petites accions que, des de la feina del dia a dia, incideixen directament en la millora de la qualitat de vida dels infants i alhora generen un treball comunitari necessari per amplificar l’impacte social. Petites accions que poden generar grans transformacions.