IA: el catalitzador tecnològic de la Catalunya Sud

Som en un moment de la història on la intel·ligència artificial (IA) ha passat de ser el tema d’una pel·lícula de cncia-ficc a convertir-se en el 'nou millor amic' de molts. La IA ja no és un misteri, sinó una eina poderosa que pot transformar gairebé qualsevol aspecte de la nostra vida i, a la Catalunya Sud, la seva aplicació pot ser tan disruptiva com positiva. Però, com a societat què podem esperar d’aquesta tecnologia que sembla prometre fer-ho tot?

A la nostra regió, on la diversitat natural i cultural es barreja amb un teixit empresarial i industrial actiu, la IA pot ser el detonant que ens porti a la pròxima fase de desenvolupament. Posem exemples:

Per començar, pensem en la gestió pública. Ara que els tràmits administratius són tan populars com una cançó d’estiu, la IA podrà ser la solució per automatitzar tràmits que actualment semblen estar dissenyats per provar la nostra paciència.

Pel que fa a la sanitat, la IA promet ser el millor amic del metge. Ja no es tractarà només d’anar a veure el doctor, sinó que un sistema d’IA podrà suggerir el millor tractament basat en un mar d’informació que cap ésser humà podria analitzar per si sol. A Tarragona, això podria traduir-se en un sistema de salut on les llistes d’espera no siguin tan indignants.

Però no ens oblidem del transport i la mobilitat, dos aspectes que segurament han fet que més d’un ciutadà de Barcelona s’hagi plantejat anar-se’n a viure a una cova, o la CATSUD, i que especialment podem resoldre prou bé a la futura Àrea Metropolitana al Camp de Tarragona. La IA pot revolucionar la manera com ens desplacem per la Catalunya Sud. Imagina un sistema de transport públic on els autobusos i trens arriben just quan hi ha més demanda, gràcies a prediccions basades en l’anàlisi de patrons de moviment i trànsit. O millor encara, carreteres intel·ligents que s’autogestionen per evitar embussos, permetent que arribis a casa en menys temps del que trigues a decidir què menjar per a sopar. Tot això no només és possible, sinó que ja està en camí.

I què dir de l’ensenyament? Si fins ara personalitzar l’aprenentatge per cada alumne semblava un objectiu utòpic, la IA podria convertir-ho en una pràctica habitual. Amb l’ajuda de la IA, els continguts educatius podrien adaptar-se a les necessitats i ritmes d’aprenentatge de cada estudiant, fent que l’ensenyament sigui tan personalitzat com el teu perfil de Netflix. Això podria no només ajudar els estudiants a aprendre millor, sinó també fer que les aules siguin més inclusives i eficients.

Tots aquests desenvolupaments poden ser liderats per empreses TIC del territori, principalment les agrupades al Clúster TIC Catalunya Sud, però abans de començar a imaginar-nos un futur governat per màquines que ho facin gairebé tot per nosaltres és crucial recordar que la IA també necessita una guia ètica. Si no gestionem bé el seu desenvolupament, podríem acabar amb un futur més semblant a una distopia de George Orwell que no pas a un paradís tecnològic. La implementació de la IA ha de ser justa, transparent i respectuosa amb la privacitat i els drets individuals. Al cap i a la fi, l’objectiu no és només fer la vida més còmoda, sinó fer-la millor per a tothom, sense comprometre la nostra llibertat o privacitat.

Temas: