Formació per a innovar

Vivim una etapa d’informació desbordant, sovint no útil perquè són necessaris temps i esforç per contrastar-la i, així, poder anar construint de forma serena el propi pensament i esdevenir persones cultes, sàvies, cíviques, emprenedores i innovadores. Amb aquesta finalitat, cal enfortir l’estructura del coneixement amb una eina potent: la formació rigorosa en els àmbits tècnic, científic i humà. D’aquesta manera, apareixeran projectes generadors de processos els quals fomentaran la motivació suficient, la predisposició a la cultura del canvi i la capacitat de treballar en equips capaços de consolidar la seva energia interna per transformar-la en efectiva, amb els consegüents resultats innovadors de ‘vida pròpia’, coherents i convincents.

El coneixement per a l’exercici d’una professió ha de ser competencial en tots els seus components i ha de contemplar el camp laboral específic. Per fomentar canvis envers la innovació -visionats com extraordinaris-, a més de la competència tècnica que fa referència a coneixements, capacitats i habilitats, s’escau la personal, humana, social, participativa i metodològica.

La qüestió fonamental és enfocar adequadament els sabers i reptes de formació necessaris dirigits als estudiants i als professionals per tal de gestionar els processos partint d’aprenentatges adequats, bastits sobre l’experimentació, la investigació i la consolidació de perfils adients als diferents llocs de treball, tenint en compte només els límits definits pels contextos circumstancials.

Urgeix ajustar la qualificació demanada per les empreses i la formació professional que s’imparteix; és imprescindible establir nexes d’unió entre empreses i centres de formació per generar confiança i superar la manca de cultura participativa.

La formació inicial és fonamental per assolir les capacitats i habilitats de caràcter actitudinal (toves), a més de les tècniques (dures). Més tard, ambdues seran perfeccionades a l’empresa durant l’activitat laboral -que també serà formativa-, amb la fita d’incentivar en els i les professionals una mentalitat oberta, base del pensament creatiu i del coneixement holístic dins del context socioprofessional.

Al respecte, la Ley Orgánica de Formación Professional. (LO3IEFP/2022) i el R.D. 659/2023, expliciten en un llenguatge apropiat com han de ser i com s’han d’aconseguir la innovació i la investigació pràctica a realitzar en el Sistema de Formación Profesional, eixos per a la transformació social i econòmica.

Temas: