Federico Mayor Zaragoza,tortosí adoptiu i català universal

Fa pocs dies ens ha deixat Federico Mayor Zaragoza, un català universal, amb una trajectòria com poques al nostre país. El qui fou director general de la Unesco durant molts d’anys ens ha deixat un llegat basat en la cultura de la pau i la defensa dels drets humans.

Ho feu quan estigué al capdavant d’aquesta institució internacional, com li agradava recordar, impulsant els programes d’alfabetització a molts països africans o asiàtics en llengües vernacles, en lloc de fer-ho amb les pròpies dels països colonitzadors. També, més endavant, fou designat copresident del Grup d’Alt Nivell per l’Aliança de les Civilitzacions pel secretari de les Nacions Unides. Perquè així era Mayor Zaragoza, un home d’aliances, de convivència, de facilitar ponts entre diferents per fer avançar el món.

En les seues reflexions sempre ens recordava que l’obligació de qualsevol persona és indignar-se davant de tanta injustícia, però per després implicar-se per proposar i comprometre’s amb el canvi. Paraules que li agradava recordar en tantes i tantes conferències que realitzava, com un autèntic referent per a milers de persones i moltes generacions.

Nascut a Barcelona, amb orígens tortosins, era fill adoptiu de la ciutat de Tortosa. Descendent del qui va ser ministre durant la Segona República, Marcel·lí Domingo, sempre va continuar lligat a la nostra ciutat, impulsant l’arribada d’estudis universitaris quan fou ministre d’Educació i més tard possibilitant el reconeixement de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera per la Unesco. També actualment, tot donant suport a la candidatura de Tortosa per esdevenir juntament amb altres ciutats mediterrànies Patrimoni Mundial, pels seus recintes emmurallats i fortificacions.

President de la Fundació Cultura de la Pau, home incansable de valors basats en el diàleg i la paraula, cada any visitava Tortosa per donar uns premis amb el seu nom, adreçats als centres educatius de tot el país, que promovien entre els joves els drets humans i els reptes de la societat del segle XXI.

Gràcies, Federico, per tant. Gràcies per tot, des de Tortosa i des de molts racons d’aquest món sempre et recordarem com un far entre la foscor, com un referent per fer del món un lloc millor.

Temas: