Dansa patrimonial
Són diversos els fòrums de reflexió i debat que, a partir de ponents convidats, tracten de manera periòdica qüestions d’actualitat o temàtiques de fons, ja sigui de l’àmbit social, polític, econòmic o cultural. Amb formats diversos, presencials o virtuals, i sovint amb un component gastronòmic, es converteixen en espais interessants per copsar punts de vista, conèixer trajectòries apassionants o compartir idees transformadores.
En aquest marc, a Tarragona, ara fa un any que va reactivar-se el Club d’Opinió Tercer Milenio, un fòrum de periodistes i professionals liberals, també amb una bona representació lleidatana, que organitza col·loquis bimensuals amb diferents ponents. Presidit pel metge Eugenio Zornoza i coordinat pel conseller editorial del Diari, Antoni Coll, l’entitat ha ideat al llarg d’aquests mesos una programació interessant que ens ha ofert algunes claus interpretatives per analitzar el món d’avui.
Així, en el seu moment, el periodista Lluís Foix va exposar-nos l’atzucac britànic, a cavall entre el passat imperial i el referèndum del Brexit; i l’exdiputat Josep Maldonado va transportar-nos als països africans que han inspirat el seu llibre Àfrica? Sí, gràcies (Parcir, 2024). De la mateixa manera, el televisiu Gustau Alegret va analitzar les enquestes presidencials nord-americanes del proper 5 de novembre –el primer dimarts després del primer dilluns de novembre–, encara amb la incògnita d’un possible relleu al partit demòcrata; i l’arqueòleg Andreu Muñoz va reivindicar la potència històrica dels primers cristians de Tàrraco. Més recentment, l’exdirector del Diari, Josep Ramon Correal, ens va evidenciar les grans transformacions dels mitjans de comunicació d’aquestes dècades, des de les antigues linotípies fins al món digital del segle XXI.
Ara fa ben pocs dies, la darrera de les conferències del curs va anar a càrrec de la ballarina Arantxa Sagardoy, professora de dansa que va meravellar els participants amb la descripció poètica d’una Tarragona plena de quotidianitat lluminosa que es troba a faltar quan te n’allunyes geogràficament. «Què és la bellesa? Qui deu regar els geranis del passeig de Sant Antoni?», es preguntava durant la conferència.
Presentada pel jurista Antoni Vives, Sagardoy, que havia format part del ‘Senat Tarragoní’ –constituït l’any 2008– i que enguany ha estat la pregonera de la Setmana Santa de la ciutat, va recordar instants familiars d’infantesa, i va fer èmfasi en els espais únics que té Tarragona –com el Far de la Banya, amb la brisa marina, o la monumentalitat romana– per a plasmar-hi escenografies icòniques de cinema, art, música o cultura popular.
A més, acompanyada d’una representació d’alumnes de la seva escola de dansa, situada al Serrallo, durant el col·loqui vam poder conèixer de primera mà la passió de la nova generació de la dansa tarragonina que es forma a les aules d’Arantxa Sagardoy, la creativa coreògrafa que ha ballat a l’amfiteatre de Tarragona.