Chinchilla, fotografies icòniques

El 12 de juny de 1972 l’aleshores delegat nacional d’Esports, Joan Gich, va fer una visita institucional a diversos municipis del Camp de Tarragona per conèixer l’estat de les instal·lacions esportives i copsar les possibles inversions futures. Un cop a Montblanc, i acompanyat del consistori i representants provincials, Gich, que també presidia el Comitè Olímpic Espanyol, va demanar poder apropar-se al taller del pintor Maties Palau Ferré, de qui apreciava especialment les seves teles acolorides amb figures femenines d’ulls verds ametllats, que havia contemplat en una recordada exposició a la Biblioteca Nacional, a Madrid, un parell d’anys enrere.

Davant del dubte protocol·lari que va generar-se llavors a l’equip, ja que aquesta visita no estava prevista i modificaria la programació horària i el recorregut planificat del dia, va ser un dels fotògrafs que cobria la notícia per a la premsa qui va oferir-se a acompanyar l’expedició cap a l’estudi del pintor, tal com finalment va produir-se gràcies a la predisposició del fotoperiodista del Diari. La retrobada amical de Joan Gich i Palau Ferré entre quadres cubistes, i la llarga conversa posterior sobre la vida i la inspiració de l’art, és de les que fan història. El fotògraf, és clar, era Ramon Segú Chinchilla (Tarragona, 1948).

Aquesta vivència, recollida a la premsa de l’època, és un bon exemple de l’estima que Chinchilla ha tingut sempre pels seus amics. Una passió que també comparteix per a la seva ciutat, ja que Chinchilla és un «Tarragoní de Tota la Vida», tal com el definia el periodista Xavier Fernández en un article recent al Diari, en el qual també homenatjava el tascaman Eduard Boada. Cal recordar que l’any 2013 Chinchilla va cedir a l’Ajuntament de Tarragona un fons de 13.000 imatges per les tres generacions de fotògrafs de la família, una part de les quals van formar part del llibre coral Una història de Tarragona en imatges. Un segle en un clic. La saga Chinchilla (Arola, 2015). Un testimoni gràfic molt rellevant per a endinsar-nos a la Tarragona del segle XX, ara que fa vint anys que el 2004 va tancar les portes el mític establiment.

De l’anècdota esportiva de la Vila Ducal de la Conca de Barberà en vam parlar justament fa uns mesos amb ell en una emotiva i multitudinària trobada familiar dels Segú al Balcó del Mediterrani, a tocar ferro. Aquell matí assolellat, vam passar per davant de l’antiga botiga, a prop de la qual potser d’aquí a uns anys, una estàtua de Chinchilla, càmera en mà, farà companyia als tarragonins i visitants que passegen sota l’ombra de les tipuanes, tal com els bronzes de l’avi Josep-Pau Virgili –impressor i bibliòfil– i de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Com ells, Tarragona té la sort de comptar amb Ramon Segú Chinchilla, el fotògraf que va immortalitzar Salvador Dalí dalt d’un elefant de cartró i va possibilitar la visita del president del Comitè Olímpic a l’estudi de Palau Ferré.

Temas: