Per Misericòrdia, tot comença de nou
Fins i tot la pluja ha volgut participar en l’edició d’enguany de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia, una pluja necessària i benvinguda que ha trastocat la programació del cap de setmana però ens ha permès gaudir de molts dels actes centrals de la celebració, des de la Trobada de Misericòrdies, el Seguici Festiu, la revetlla jove o el tradicional Rosari de Torxes. L’esperit de la festa, obert a tothom, transversal de punta a punta de ciutat, s’ha viscut des del primer moment i s’allargarà encara uns dies més, amb voluntat de donar pas a la nova agenda d’activitats enfocada a la tardor.
Des de la celebració de l’edició 2024 d’un esdeveniment tan arrelat com la fira Expro/Reus a la cita dels Special Olympics que d’aquí poques setmanes tornarà a omplir al Pavelló Olímpic, són moltes les activitats que integren l’oferta reusenca dels propers mesos. Una oferta on es barregen els esforços municipals, d’agents privats i del ric entramat d’entitats i associacions que fan moure la ciutat.
La segona edició de la Fira Modernista que aquest cap de setmana ens convida a reviure el Reus del tombants dels segles XIX i XX és un exemple de la capacitat que tenim d’engrescar-nos amb propostes singulars. Propostes que ens projecten de portes enfora, que potencien els nostres grans arguments de ciutat, i són alhora una ocasió esplèndida per viure Reus des de dins, sentint-nos part d’un engranatge participatiu que converteix els carrers i les places en espais d’experiència.
Evidentment, l’agenda cultural és també motor de cites destacades: la programació de festivals, que els propers mesos ens acosta el Cos i el Memorimage; l’oferta teatral, farcida de propostes de creadors i creadores nacionals i internacionals; l’activitat de les Biblioteques municipals, que enguany fan de Reus ciutat amfitriona dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove; les exposicions d’equipaments com el Museu o el CIMIR, els cicles Paradigmes, Reus Cultura Contemporània o Reus Jazz Cava, el festival Accents i altres propostes musicals com els concerts modernistes, encara amb el ressò de la primera edició del Reus Music Festival, completen una agenda que inclou el punt d’arrencada de la celebració de l’Any Fortuny, en commemoració dels 150 ants de la mort del pintor reusenc.
Reforçant el paper de Reus com a aparador i espai de trobada amb el territori, el novembre torna la cita anual amb l’oli nou, en el marc d’una fira nascuda per posar en valor un producte de tanta qualitat com l’oli d’oliva verge extra. Evidentment, les celebracions tradicionals, amb la castanyada en primer lloc i la celebració de Tots Sants, són també protagonistes dels propers mesos i ens permeten obrir a la ciutadania, encara més, l’espai del cementiri municipal, un espai destacat del nostre patrimoni arquitectònic i cultural que en els darrers anys ha consolidat propostes tan interessants com els concerts del retrobament o les visites de primavera, i que aquest 2024 ha aconseguit reconeixements diversos.
En definitiva, encarem la tardor amb propostes molt diverses, vinculades a la història i el calendari festiu, impulsades amb la voluntat de les persones, entitats i institucions que hi ha al darrere de fer de la ciutat un projecte viu i compartit, obert a tothom, i posar en valor allò que ens singularitza i alhora ens vincula al batec del país i del món. Una oferta que reforça la vocació de la ciutat de ser un espai viscut per tots els reusencs i les reusenques i per totes les persones de fora que ens visiten.
És el que ens espera els propers mesos, fins que l’encesa dels llums de Nadal posi el colofó a la tardor per obrir un nou capítol ple de màgia de colors. Hi sou totes i tots convidats.