Una ‘bacanal’ amb ànima i vins per grams
La Bacchanal està situada al carrer de la Font Vella de Falset. És un refugi que batega amb llum intencionadament tènue, sota una volta de totxo, on «resguardem amb molta cura ampolles d’arreu del món», diuen els propietaris
Hi ha tavernes que són somriures, mirades i gestos. Són espais proclius a les trobades fortuïtes, on es convoquen l’entusiasme, la complicitat i l’estat fugisser que és la felicitat. Llocs on es tasten vins que són aspiració i inspiració, autèntics, on se serveixen copes de vins especials o d’anyades velles per grams, però també vins artesans amb tirador.
Descric el que segurament és l’aparador vinícola més valuós de les comarques de Tarragona, una vinoteca que podria competir amb els bars de vins més singulars i admirats de Barcelona. Es diu La Bacchanal i està situada al carrer de la Font Vella de Falset, al Priorat. És un refugi que batega amb llum intencionadament tènue, sota una volta de totxo, on «resguardem amb molta cura ampolles d’arreu del món», diuen els propietaris.
Més de 500 referències, 300 de les quals de vins catalans. Al darrere de cadascuna d’elles hi ha una intenció i una voluntat de sorprendre i d’emocionar, de què el client sàpiga celebrar-se.
Fernando Estramil (Baco) i Adrià Pérez (Cims de Porrera, Les Cousins) es coneixen jugant a bàsquet en una lligueta de veterans. «Lo meu va ser un fletxasso», confessa Pérez per referir-se al que avui és el seu soci a La Bacchanal, originari de l’Uruguai.
Són amics des de fa més de 10 anys i no van pensar-s’ho gaire per començar a treballar plegats. Primer, a l’empresa de serveis Priorat Enologia i des de 2019, concebent la taverna que convertiria en realitat la seva passió per descobrir vins i compartir menjar i beure. «Junts hem somiat moltes coses, però una d’elles era un espai on relaxar-se i gaudir del vi», comenta Pérez.
Els inicis no van ser fàcils, la pandèmia els va trencar els plans just després de signar el contracte del local. Superat aquest escull, el negoci no ha deixat de rutllar. «Als inicis, mentre pintàvem i filosofàvem, tastàvem molts vins. Vam obrir el juny de 2020 amb 220 referències de Priorat i Montsant principalment, però també d’altres punts de Catalunya i d’arreu del món. És un vici anar-ne incorporant més, perquè la clientela ens ho demana i perquè té ganes de provar coses noves. El que fem és seleccionar vins especials que no trobes gairebé enlloc. Hi ha anyades velles recuperades per una banda i vins de producció molt limitada per l’altra», explica Adrià Pérez. El ventall de preus i d’estils –per bé que predominen els artesans i de mínima intervenció–, és volgudament ampli.
«Hi ha amics que es troben a La Bacchanal i fan vins a copes i viatgen en una tarda-nit des de Nova Zelanda als Estats Units, passant per Àustria, Sud-Àfrica i el Líban», diu. Els preus de les ampolles oscil·len entre els 15 i els 1.200 euros, però una de les curiositats és poder tastar vins per grams. «No és imprescindible demanar una ampolla. Podem servir una copa o mitja, és a dir, 50 o 100 grams. Són vins de gamma més alta, emprem el Coravin i així tothom pot permetre’s l’avinentesa de tastar-los», puntualitza Pérez.
A banda del repertori vertiginós i revelador de vins, La Bacchanal pot presumir de ser una taverna hospitalària; l’equip de cuina i sala demostra ofici. Baco i Adrià podrien no posar-hi els peus, però hi són sempre o gairebé i milloren sens dubte l’atmosfera. Fan de col·legues tant com de terapeutes. Llegeixen qui seu a cada taula i què necessita beure encara que no ho sàpiga expressar amb paraules.
La cuina és senzilla però efectiva. Producte bo i de temporada, i la brasa com a aliada. Aquest estiu compliran el tercer aniversari amb la voluntat de seguir apostant per la qualitat i la rotació de vins. N’avancen la celebració a la Fira del Vi de Falset convocant una primera edició de La Bacchanal dels Brisats, una modalitat de vins –macerats amb les pells– que ve de lluny però que avui va a l’alça.
«Volem fer coses diferents, i com que no hi havia una proposta igual a l’agenda de la fira, anem a diferenciar-nos», resumeix Pérez. Serà el diumenge 30 d’abril a partir de les 12 del migdia, amb 13 cellers convidats. Anar a contracorrent però amb tota la il·lusió i tota l’ànima, és una virtut que a La Bacchanal ja tenen apresa.